Minidisk!

minidisc.JPGNee, dit is geen kapotte MP3-speler, dit ding dient om muziek aan mini-disc’s te ontfutselen. Vroeger, toen de dieren nog spraken en M&M’s nog gewoon Bonitos heetten, toen had iedereen een walkman, zo’n onding om cassette-bandjes af te spelen. Het vrat batterijen en soms ook de tape van je dierbaar cassetteke, met daarop muziek die je (illegaal) gecopieerd had, van een LP van één van je vriendinnen. Toen was dat immers nog geen misdaad. Zelfs toen de discman al een tijdje bestond, bleven walkman’s populair, het duurde immers nog een poosje voor je zelf muziek op CD’s kon branden…

Natuurlijk waren er indertijd meerdere kandidaten om de muziekdrager van de toekomst te worden. Philips stelde de CD voor en Sony de minidisk en zoals met de verschillende types van videorecorders, was het niet de beste die het populairst werd.

minidisc1.JPGBij het opruimen van ’t weekend, vond ik mijn minidisk-spelerke en uit nostalgie heb ik er batterijen ingestoken en nog eens geluisterd naar de disk die erin zat. Wat een verschil tegenover een MP3-speler! Zoveel mooier, zoveel beter, zoveel subtieler, zoveel voller was die klank. MP3-spelers hebben afgedaan voor mij!

7 Reacties

 1. Dat is natuurlijk niet zo gek, hè?

  Als je je realiseert dat Philips de SACD (Super Audio CD) uitbrengt omdat het beter klinkt als een CD (niet gek als de sample frequentie verhoogd wordt naar 100 kHz, i.p.v. 44.1 kHz bij CD’s), dat DVD-Audio een véél hogere sample frequentie heeft als CD’s (nl. 96 kHz), dan klinkt alles beter dan MP3’s.

  Bij een MP3-bestand wordt soms wel tot 90% van de geluidsinformatie weggegooid!

  Van de andere kant: met die kleine pruts oordopjes wordt het geluid er echt niet beter op.

 2. Bonitos ! Ja zeg, die naam was ik vergeten .. Ik noem da nog altijd Smarties 🙂 Just zoals nen Twix voor altijd ne Raider blijft.
  Verder groot gelijk met uw geluidskwaliteit, maar nen mp3 speler blijft voor mij toch wel ideaal jogmateriaal: da weegt niks en er kan voor uren muziek op.

 3. Op mijn oren alleen maar oorwarmers… roze en van pluche!

 4. Hey, ik ben (ook) nog van de tijd dat Twix een Raider was… Die jonge snaken van vandaag weten dat niet meer hè !
  Maar Bonitos… misschien heb ik het verdrongen… ofwel was het toch van voor mijnen tijd…
  En eum. Om eerlijk te zijn. Ik heb nog nooit een mp3 speler van dichtbij gezien. Ik leef heerlijk televisie- en radioloos (zelfs geen autoradio), maar ben daarentegen wel een echte “compulsive internet-user”…

 5. @Patrick – Less is more, dat gaat dus niet op voor de MP3-speler. Ik weet wel, het is vrij normaal dat er kwaliteit verloren gaat als je die files zoveel kleiner maakt…

  @Aardvarksken – Als ik mij niet vergis, bestaan Smarties nog altijd, ik vind Bonitos lekkerder! Die met de nootjes heetten Treets, als ik mij goed herinner. En ergens in een heel vaag verleden, was mijn lievelingslimonade, die van Pedro, in een flesje dat wel wat leek op dat van Coca-Cola, maar dan met horizontale ribbeltjes…
  Joggen doe ik niet, heb daar toen eigenlijk die minidisk-speler voor gekocht, maar van dat lopen is niks in huis gekomen. Heb nu wel een goeie selectie “loopmuziek”!

  @Zapnimf – Ik heb van die oordopjes met clips, die lijken een beetje op mini-oorverwarmers en zien er ongelooflijk belachelijk uit, ik draag die dan ook alleen binnenshuis!

  @Doctoranda-mama – Zonder TV zou ik nog kunnen, al ben ik een verwende TV-kijker met mijn digicorder… Maar zonder radio!! Ik kan geen dag zonder radio, die gaat maar uit als de TV opgezet wordt!

 6. Haha, ik had vroeger een draagbaar cassettespelerke. En cassettekes met hooooooopen, allemaal opgenomen liekes van de toenmalige vrije radio van ’t dorp :D:D met een ‘bla’ en een ‘ha’ voor en achteraan de liekes omdat je net te laat was om op de stoptoets te drukken als die DJ begon te babbelen, hahahaha!
  Ik doe ze niet weg die cassettekes, zelfs al kan ik er nu niet meer naar luisteren… of toch wel, maar dan moet ik de CD/cassdeck van Blahkind uit haar kamer halen…. :D:D

 7. @Blah – Heb er zo ook nog massa’s en ik hou die ook bij, ondanks dat de enige cassettespeler in huis, een hele oude ghetto-blaster is, die in de badkamer staat. Of ik moet mijn dinosaurus van een walkman nog eens bovenhalen… Maar mijn pa heeft zelfs nog tapes voor zijn bandopnemer en als hij dat ding nog heeft, weet ik niet of dat dat nog marcheert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: