Zomeruur :-(

horloge.JPGIk haat het zomeruur, voor nachtmensen zoals ik is dat dus een ramp hé. Mijn biologische klok laat zich niet zomaar op een ander uur zetten, die houdt gewoon de zonnetijd aan en die zonnetijd scheelt nu twee uren met de ons opgedrongen tijd. Eigenlijk zouden wij gewoon op “Greenwich Mean Time” moeten zitten, maar “den Duitsch” heeft ons indertijd op het uur van Berlijn gebracht en toen die mensen dan eindelijk zo vriendelijk waren om weer te vertrekken, is dat nooit meer teruggedraaid.

Nu komt dat zomeruur er ook nog bij en dat is er voor mij nu over, sie. Ik ben een moeilijke slaper, ik kan wel vroeg in mijn bed kruipen, maar dan moet ik daar een paar uren mijn partner ambeteren door te liggen woelen en draaien. Mijn biologische klok beslist meestal pas rond een uur of twee, dat het tijd is om in te slapen. Maar nu ze mij weer dat zomeruur opsolferen, wil dat zeggen dat ik tot een uur of drie wakker ga liggen en toch niet langer mag slapen…

Er zijn al heel wat studies gepubliceerd die bewijzen dat er absoluut geen energie gespaard wordt door dit kunstgreepje, toch blijft men er aan vasthouden. Ok, het blijft nu zogezegd een uur langer licht, maar het duurt ’s morgens ook een uur langer voor het licht wordt hé! Ik weet nog van vroeger (toen ik zo onfortuinlijk was om te moeten beginnen werken om kwart na acht), dat dat uur vroeger opstaan pijn doet en dat je opeens weer in het donker moet staan wachten op de bus.

Ik heb nu de luxe van glijdende uren en het geluk dat mijn supervisor ook geen ochtendmens is en dus niet eist dat ik om acht uur al aan het werk ben. Maar er zijn grenzen aan hoe laat je kan beginnen en die grens ligt voor mij zo ongeveer rond halftien. Dankzij het feit dat ik van thuis uit kan werken, blijft het min of meer leefbaar, maar toch blijft die “timeswitch” op mijn maag liggen tot eind oktober, het moment dat we terugkeren naar de “wintertijd”.

Gelukkig was vandaag de zon van de partij om de pijn een beetje te verzachten. Zoonlief is het gras aan het afdoen, ook al is het zijn verjaardag. Vijftien wordt hij en omdat het vandaag niet echt zo geweldig goed uitkwam, zijn we gisteren naar het restaurant van zijn keuze geweest. De jarige mag bij ons immers altijd bepalen, wat we waar gaan eten. Mijnen eerstgeborene kiest altijd voor de “Pizzahut”, deze keer die in Leuven en ’t was allemaal lekker en heel gezellig!

Voor straks is er nog een kriekenvlaaike en we eten hotdogs. Dat is lekker makkelijk en de kinderen lusten dat ongelooflijk graag.

8 Reacties

 1. Helemaal met je eens, maar die combinatie van hotdogs en krieketaart
  vind ik iets minder geslaagdalhoewel ik ze best wel is wil uit proberen.

 2. @Duvel – Awel dat heeft dus echt goe gesmaakt! We hebben natuurlijk de kriekenvlaai als nagerechtje gegeten hé…
  😉

 3. awel daar heb ik nu ook last van. elke keer dat die stomme klok een uur vooruit of achteruit moet. dat komt ook omdat ik dan precies uit mijn schema gehaald word(adhd zeker?) vanmorgen ook al te laat m’n bed uit omdat ik er te laat 3 uur inlag pff van mij mogen ze het afschaffen.

  groetjes

 4. Hier ook even last van gehad, maar we zitten alweer op schema (hier in de VS was dat enkele weken geleden)

  Groetjes,

 5. t’Is eigenlijk nu dat de gevolgen zich bij de kinderen laten voelen.
  Ik vraag me af wie (buiten de horeca) er voor het zomeruur is.

 6. Zomeruur is voor kinderen minstens een week aanpassingsmoeilijkheden. We merken dat ook op school.

  Eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat ik het zalig vind dat het langer licht is. Gezien mijn professionele bezigheden zich pas donderdag aandienen (en de kinders wezen pappieën zijn), heb ik er noppes last van.

 7. awel, ik heb daar zo geen last van. ‘k Voel dat eigenlijk niet. 😀 Als ik nu wakker lig is het van te piekeren, maar dat deed ik al van voor de uurverandering. Dus… :s
  Een late proficiat gewenst aan de zoon hè!!

 8. @gezinvan4 – Inderdaad, afschaffen die boel!

  @Hilde – Raar hé, dat ze dat niet overal op hetzelfde moment doen…

  @Duvel – Ja, de horeca zal dat wel ideaal vinden, mensen hebben niet door hoe laat het al is en blijven dan langer hangen! 😉

  @Zapnimf – Mijn kids zijn gewoon thuis, de oudste heeft er last van, de jongste zo te zien niet echt. De 2de week van de paasvakantie gaan die van mij “pappieën” (goe gevonden dat woord!) en dan gaat het hier een week heeeel rustig zijn! Volgende week gaat het ook al vrij rustig zijn, want mijnen jongste (lees drukste) gaat met ’t school naar Spanje…

  @Blah – Piekeren over wat je allemaal gaat inpakken voor de skivakantie? 🙂 Zal wensen overmaken aan zoon zenne. Heb gehoord dat er wreed veel sneeuw ligt overal in de skigebieden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: