Lijstjes :-(

Zaterdag hebben we een feestje, mijn jongens verjaren met een maand tussen, dus doen we één feest voor allebei. Nu moet ik samen met mijn vent lijstjes maken, wie komen er, wat gaan we serveren, wat moet er in huis gehaald worden…

Als ik nu aan iets een hekel heb, dan is het wel gestructureerd lijstjes opstellen en proberen in te schatten hoeveel iedereen gaat eten en drinken… Doorgaans heb ik veel en veel te veel in huis natuurlijk. Dan kunnen we nog een week eten van wat er overblijft.

Ze voorspellen heel goed weer, dus gaan we barbecuen (dat is toch zo’n raar woord hé!) en dan is het helemaal moeilijk om niet te overdrijven en eten voor een heel leger in huis te halen! Op het moment zitten we aan 6 stuks vlees per persoon, wat veel te veel is, maar schrappen lijkt nog moeilijker dan het opstellen van de lijst!

Halen we sardines in huis? Wij vinden dat ontzettend lekker, maar gaan de anderen dat lusten en als er teveel is, kan je die ook niet echt lang bewaren. Moeten die dan gemarineerd worden of gewoon gekruid. Halen we dan de kant en klaar marinade die ze sinds kort in de Colruyt verkopen, of fabriceren we dat zelf? Halen we scampi’s of hebben we die nog in de diepvries? Dan moeten we die op tijd ontdooien en vlinderen en dat is zo’n rotkarweitje, dan stinken mijn handen nog drie dagen naar vis… Steken we ze op een spies of marineren we ze en maken we ze klaar in zo’n speciaal aluminium bakje?

Of houden we het gewoon op vlees? En gaan we showen met onze geweldige gasbarbecue en een gebraad klaarmaken? Met het deksel erop is dat immers een grote warmeluchtoven, met het deksel eraf is het een grill.

Wijn kiezen is iets makkelijker, we kopen een doos wit en een grote doos rood. Maar welke moeten we nemen, in de Colruyt is de keuze groot! Voor mij is dat niet zo’n probleem, maar mijn vent kan uren staan kiezen als het over wijn gaat… Hoeveel schuimwijn moet er zijn voor het aperitief en welke nemen we?

Ik kijk altijd uit naar zo’n feestje, tot een paar dagen voor het plaats zal vinden. Dan heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat ik het idee kwam om me vrijwillig aan zo’n stressy toestanden bloot te stellen!

Een foto zal voor laten zijn, ‘k heb er nu geen en ’t is te donker om er nog eentje te maken…

12 Reacties

 1. Bij ons in de Colruyt kun je barbecuepakketten bestellen voor het gewenste aantal personen. Als er dan iets fout loopt of als je te weinig voedsel hebt, kun je de schuld op iemand anders schuiven. 😆

 2. ooooh!! feestje!! bbq!! nice, nice… 🙂

 3. Ik hou ook van feestjes, maar hou ook absoluut niet van de voorbereiding. Mijn oplossing? Eten laten komen. Vroeger deden we het ook altijd zelf, maar moest ik ook kilo’s weggooien. Geld weggegooid en hartpijn… Je betaalt misschien op het eerste zicht meer, maar d’er gaat niet veel verloren, omdat ze dat meestal heel goed inschatten…

  Een ander groot voordeel : je geniet zelf van het feest en bent niet gestresseerd. Is me ook heel veel waard!

  Veel moed met jullie voorbereiding! Ik voel helemaal met jullie mee. Enne, geniet ervan!

  Groetjes,

 4. hèhè, heel herkenbaar, de ‘stress’ van de organisator van feestjes. Ik probeer het me allemaal niet meer zoveel aan te trekken. De tip van SmilingCobra lijkt me ideaal. Gewoon bestellen dan wel zien!
  En een diepvries voor de overgebleven kilo’s eten, is ook wel handig. Onder het motto: “beter teveel dan te weinig” komt alles dan wel in orde!
  Vergeet vooral niet te genieten van het feestje en een dikke proficiat aan de jongens!

 5. @Smiling Cobra – ‘k weet het, maar die moet je drie dagen op voorhand bestellen en ik ben natuurlijk weeral te laat…

  @Beate – ’t is er het weer voor hé!

  @Hilde – als ik het zou beslissen, zou ik dat ook doen, maar mijn vent kookt graag dus moet en zal hij het zelf doen.

  @Contessa – ‘k heb gelukkig nog vrij veel plaats in den diepvries! Ik trek mij dat al wel veel minder aan als vroeger hoor, toen rende ik half in paniek van hot naar her en hoopte na een uur of twee dat mijn gasten in rook zouden opgaan… 😉

 6. is ’t voor vrienden van hen?? Want dan zou ik gewoon een paar kilo brochettevlees in de colruyt halen, gemarineerd, zelf op een spies steken en da’s alles. overschot invriezen.

  Is ’t voor familie, OK, dan wordt het serieuzer… Wij halen altijd ribbekes, en brochettevlees, allebei gemarineerd van de colruyt. Dan nog kippebillen en merguez en chippolatta. Soms een paar scampi’s ook erbij. Wel nog groenten en sausjes en een pellepatat en brood.

  Hoeveelheid? Een spieske scampi als hapje vooraf, 2 kippenpoten per man, zéker minimum 1 rib per man, 2 brochetten per man en een resem sossiskes per man. En dan afronden naar boven :D:D Nooit tekorten gehad, met al die andere brol die je erbij eet. Overschotten invriezen.

  succes!!!

 7. @Blah – als ze dat allemaal opeten, dan kunt ge ze toch naar huis rollen!! ’t Is voor familie, voor het grootste gedeelte goei eters, maar zoveel krijgen die toch ook niet op! 😉

 8. Bwaaaa, vorige week nog een BBQ gedaan voor 4 man en ‘k moet zeggen… da’s toch zo ongeveer wat er gegeten werd. *bloos*, ik eet toch makkelijk 2 poten, 1 rib en een brochette. Van sossiskes eet ik niks. En de mannen eten véél méér dan ik. Dus…. *bloos*

 9. @Blah – ik denk dat ze hier gewoon net iets minder vlees eten omdat we allemaal zo zot zijn van frans brood en kou patatjes en daar veel te veel van eten, terwijl we op het volgende stuk vlees wachten…
  Tegenwoordig hebben ze in den Delhaise gemarineerde krieltjes, ongelooflijk lekker!

 10. We geven ook elk jaar een ‘feest’ en dat komt nog van vroeger toen we alle 2 veel gingen poseren en we tijdens het jaar geen tijd of zin hadden om de vrienden uit te nodigen.
  Het is altijd rond mijn verjaardag : midden augustus.
  Ik doe de uitnodigingen en mijne zoet zorgt voor de rest : eten, drinken, muziek, hapjes, … Ik mag me van niets aantrekken, ook tijdens de hele avond zelf mag ik enkel de mensen verwelkomen en met hen praten.
  Zo is het nog te doen hoor 😉

 11. @Miche – bij ons blijft het meestal bij dat feest voor de kids, mijn vent en ik verjaren in de zomer en dan is er altijd wel iemand van de familie op reis en is het moeilijk om iedereen bij mekaar te krijgen. Volgend jaar wordt anders, want ik word dit jaar 40, mijn vent volgend jaar en dan zijn we ook nog eens 10 jaar samen. Zeg nu zelf, zoiets vraagt toch om een feest?

 12. Heel zeker reden genoeg om een feest te doen ! Het zal een spetterend festijn worden, ben ik zeker van !
  Heb je eigenlijk een reden nodig om te feesten of enkel een excuus ? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: