Mijn eerste stokje…

hagedis1.JPGNoem 3 dingen die jij doet om bij te dragen aan een beter milieu…

Bedankt hé Stef! Ik ben namelijk niet zo heel ecologisch aangelegd, allez toch niet zoals sommige mensen dat zien, want ik gebruik wel eens mijn droogkast als het goei weer is en ik ben redelijk slordig met lichten uit doen. Ik ben ook iemand die nogal rap de auto pakt om naar den bakker op de hoek te gaan. Alhoewel, tegenwoordig stuur ik mijn zonen naar de bakker, op de fiets, da’s toch milieu-vriendelijk hé?

Ik geloof ook niet dat glazen flessen milieu-vriendelijker zijn dan plastic flessen. Die van glas wegen meer en dan komt die bak er ook nog eens bij, ze nemen per liter ook meer ruimte in en dus wordt er dan per liter frisdrank veel meer diesel gebruikt voor vervoer, of niet? Glazen flessen moeten ook teruggebracht worden (vrachtwagens rijden niet op water) en gekuist en gespoeld worden voor hergebruik (want je weet nooit wat mensen in zo’n fles bewaard hebben). Plastic van flessen wordt gerecycleerd en daar wordt toch onder andere fleece van gemaakt, niet?

De plastic tasjes in de supermarkt zijn meestal van het type dat oplost als het met water en zonlicht te maken krijgt. Ik gebruik die als vuilniszakjes, als ik er echte moet kopen om in de pedaalemmer te doen, zijn die niet van dat superdunne, milieu-vriendelijke plastic, dus waar is dan de milieu-winst als ik geen zakjes meer krijg in de supermarkt?

Wat doe ik wel? Effe denken…

 1. Ik gooi nooit afval zomaar weg, al is het een stom snoeppapiertje of zo, ik steek het in mijn zak en gooi het dan in een vuilnisbak als ik er een zie. Soms vergeet ik het en eindigt het papiertje in de filter van mijn wasmachien en die heeft dat niet echt graag… Ik erger mij groen en geel aan mensen die zomaar de verpakking van hun koekje of drankje neergooien waar ze staan. Als dat echt midden in het groen is, ben ik zelfs geneigd om het op te rapen en in de vuilbak te gooien…
 2. Ik ben vrij zuinig met water, ik zal de kraan nooit laten lopen terwijl ik mijn tanden poets of om de afwas te spoelen. Wij hebben een regenwaterput en ik gebruik dat water meestal om de planten in de tuin van vocht te voorzien. Alleen balen dat de pomp nu stuk is…
 3. Ik pluk zelden bloemen en blijf op de paden als ik ga wandelen. Als ik dan een hagedis of zo zie, dan zal ik proberen dat beestje weer in veiligheid te brengen zodat het niet platgetrapt wordt door mensen die niet kijken waar ze lopen. Ik gebruik alleen mijn digitaal fototoestel om bloemen en dieren in beeld te brengen, zodat er niet allerlei chemicaliën nodig zijn om mijn film en mijn foto’s te ontwikkelen en de batterij van mijn fototoestel is oplaadbaar.

Voila, nu moet ik ook 4 mensen (on)gelukkig maken zeker? Effe denken wie ik hier mee opzadel. Awel Zapnimf, Aardvarksen, Hilde en Blah! Sorry mensen, ik hoop dat jullie dit niet al eerder hebben moeten doen…

14 Reacties

 1. Je hebt wel gelijk wat betreft glas: het is niet bepaald beter voor het milieu dan plastiek verpakkingen. Niet alleen het vervoer maar ook de productie is niet bepaald milieuvriendelijker.
  Bedankt dat je dit stokje hebt door gegeven en ik ben blij dat ik je wat inspiratie gegeven heb om iets te schrijven.
  En je bent natuurlijk altijd welkom in Koolkerke. 🙂
  groetjes

 2. aiaiaiai, een stokje…. 😀 ik zal mijn best doen….. :))

 3. Zo had ik die glazen flessen nog niet bekeken. Wij kopen alleen maar glas en letten heel erg op wat we kopen. Dat is er in gestampt van kleins af aan. Ik weet niet of plastiek wel degelijk altijd goed gerecycleerd wordt, er zijn nog altijd zeer veel gemeentes waar dat gewoon bij de rest in de vuilniszak verdwijnt.

 4. @stefflater – door zoiets te schrijven ga je ook weer eens even nadenken over de zaken waar je op wil letten in de toekomst hé…

  @Blah – dat was ook mijn eerste idee, maar uiteindelijk vond ik het wel tof om te doen.

  @Life is a dance – ik ga er van uit dat ik niet voor niks 2 zakken heb staan! Maar bijvoorbeeld in Wallonië wordt er niet al te veel gesorteerd hoor. In Oostenrijk wordt er dan weer nog veel meer gesorteerd, waar wij op vakantie gaan, staan er 5 of 6 verschillende vuilbakken!
  ‘k Heb op de radio gehoord dat die plastic en blikken verpakkingen van de “blauwe zak” uitgevoerd worden naar o.a. Indië, om daar gerecycleerd te worden.

 5. Pffff, bedankt ;-)! ‘k Zal mijn best doen, maar dan zal het toch na mijn reis naar Belgie worden (ik vertrek woensdag)… want daar moet ik toch mijn hersentjes voor pijnigen!

  Groetjes,

 6. @Hilde – staat genen termijn op zeker? Ik ga je nu al een goeie reis wensen, dan kan ik dat zeker niet vergeten!

 7. Ik weet nu hoe het moet (had het stokje ook gekregen) en zal ook eens proberen …
  Hier al veel bij geleerd …
  Hilde : goeie reis !

 8. Owjee!
  En nog eens owjee!

 9. @Miche – ik leer nog elke dag bij!

  @Zapnimf – is dat owee of oh yeah?

 10. In Duitsland was er een tiental jaren geleden een groot schandaal omdat na onderzoek was gebleken dat het bedrijf dat tetrabricks (zogezegd) recycleerde die dingen constant naar de verbrandingsoven bracht. Naar het schijnt zijn tetrabricks het ergste voor het milieu dat je kan kopen omdat die dingen uit lagen bestaan (plastiek, aluminium, karton) en heel moeilijk te recycleren zijn.
  Sinds kort staan er in Brussel in de (metro)stations drie vuilbakken om afval gescheiden te houden. Dat vind ik een tof initiatief dat best navolging verdient.
  groetjes

 11. @Stefflater – ik had ooit eens gezien dat ze daar tuinmeubelen van persten, maar ik heb die tuinmeubelen nog nooit in de winkel zien staan… Ik koop dat heel weinig, ik vind dat zo ongelooflijk onhandig!! Geef mij maar plastic flessen, die kan je tenminste goed afsluiten.

 12. mooi, recycleren neemt wel veel plaats in beslag als je klein behuisd bent

 13. @Stien – ik heb altijd de luxe van een tuin(tje) gehad, zodat alles buiten kan staan. Nigel Williams heeft in zijn show een hilarisch stukje zitten over recycleren, dat hij zo te weten is gekomen hoe het leven ontstaan is, want in zijn gft-zak is dat ook gebeurd toen hij op vakantie ging en vergeten was dat dat ding nog in de keuken stond…

 14. Lijkt me dat je toch al flink je best doet om niet expres meer te vervuilen 🙂 Zelf haat ik mensen die kleine snoeppapiertjes en dergelijke ‘achteloos’ uit hun handen laten vallen. Alsof ze dat niet doorhebben… tssss….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: