Huisnummervrees?

Soms vraag ik mij af, waarom zijn er zoveel huizen waar nergens op de gevel een huisnummer te vinden is? Soms zie je dat er ooit een poging is gedaan, maar die is dan door de tand des tijds totaal onleesbaar geworden…

Ons huisnummer staat in koeien van letters op de gevel, mijn ouders hadden toen juist zo van die tegelkes uit Spanje meegebracht. Ze wisten dat ik dat schoon vond en toen kon je die hier in België nog niet zo gemakkelijk krijgen.

Wat voor mij vanzelfsprekend is, blijkt voor andere mensen niet echt een prioriteit te zijn. Ga maar eens in een nieuwe verkaveling een huis zoeken, vaak is dat gewoon een ramp, dan kan je op goed geluk een werkman aanspreken, in de hoop dat er iemand een plan heeft.

Meestal moet ik in zo’n geval naar de klant bellen en vragen, “’t Hoeveelste huis het is en vanwaar ik moet beginnen tellen?” of “Is het dat huis met die groene ramen of dat met die grijze garagepoort?” of “Of is het dat met die bleke steen of dat met die zwarte/rode steen?” of meer van dat fraais… Je huisnummer op een briefje schrijven en dat voor een raam zetten of plakken, dat is toch echt maar een kleine moeite?

Langs drukke wegen is dat ook zo plezant, je probeert zo traag mogelijk te rijden, zonder verkeersagressie uit te lokken, maar de meeste huisnummers ontbreken of zijn piepklein en niet leesbaar vanop de weg. Gelukkig brengt mijn Tomtom mij meestal wel redelijk goed in de buurt, maar af en toe kan die er ook ferm neffest zitten hoor!

Zou dat een mooie latijnse naam hebben, zo’n fobie voor huisnummers? En zouden er dan ook speciale zelfhulpgroepen voor zijn?

10 Reacties

 1. Grappig, ik heb me daar gisteren ook in zitten opjagen. Ik snap dat niet, de meeste mensen zetten hun huisnummer in ieniemini cijfertjes aan hun gevel, terwijl die gevel soms nog een stukje van de straatkant ligt. En dan moet ik langzaam voorbijrijden en naar de huizen staren met gespleten oogjes en open mond. Ziet er volgens mij stalkerig uit … 🙂

 2. Ahum, ik ben ook zo’n halve nummerloze.
  Op de brievenbus kan je nog vaag iets van een nummer ontwaren, maar je mag dan toch niet al te erg blind zijn.

 3. Ik heb zo’n jaar geleden twee stickers gekocht: twee keer ons huisnummer. De een een grote rode negen en de ander een stukje kleiner maar wel wit. Nu kan je ons huisnummer zeker van 10 meter ver goed zien. Het vorige was dan ook enorm verkleurd. Ik dacht nochtans dat het wettelijk verplicht was om je huisnummer duidelijk aan te brengen.
  groetjes

 4. Gelukkig heeft zowat iedereen bij mij in het dorp een huisnummer. Toch wel erg handig moet ik zeggen!

 5. @PP – ambetant hé, als je zo moet zoeken?

  @Zapnimf – allez, er hangt bij u tenminste toch nog iets dat naar uw huisnummer verwijst! 😉

  @Stefflater – bravo! 🙂

  @Lonnekez – in Nederland wordt daar strikter op toegezien, niet?

 6. Het huisje dat ik gekocht heb en waar we nu wonen heeft ook zo’n tegeltjes hangen 🙂
  Ik kan me daar ook zo zenuwachtig over maken, zo moeilijk lijkt het toch niet hé.

 7. Domicalculifobie?

 8. Ik wou meteen in de verdediging schieten en zeggen dat ons huisnummer drie keer aangegeven staat. De vorige bewoners hadden echt geen last van huisnummervrees. Maar toen realiseerde ik me dat geen enkel van die aanduidingen goed leesbaar is… En bovendien hebben we niet eens hun namen van de deurbel gehaald. Tijd voor een klusje…

 9. een makkie:
  spitiarithmosfobia want dat komt toch allemaal uit het grieks en spiti = huis, arithmos = nummer en fobia is fobie hè :D:D:D

 10. Heel vroeger, toen de diertjes nog babbelden, mocht je bij ons niet eens een huisnummer gebruiken. Men herkende het huis aan zijn kleur. Toen wij onze gevel gingen opfrissen, en daarvoor subsidie aanvroegen, kregen wij die ook op voorwaarde dat het gebeurde onder toezicht van “Les architectes des bâtiments de France.” Ik heb er daarna ook van die Spaanse tegeltjes op geplakt.
  Sir Koen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: