Het vrije westen?

Ik zie op veel plaatsen het icoontje opduiken tegen het Vlaams Belang. Het statement dat hiermee gemaakt wordt, heeft volgens mij net het omgekeerde effect. Het versterkt de “underdog-positie” van deze partij. Trouwens wat er momenteel aan de gang is, dat cordon van de zogenaamd democratische partijen, is dat wel democratisch? Door iedereen, die ook maar enigzins gelinkt is met deze partij, te demoniseren, ga je mensen echt niet van mening doen veranderen, in tegendeel. Meningen kunnen alleen naar elkaar toe groeien in een open cultuur, waar alles bespreekbaar is en niemand op voorhand veroordeeld wordt wegens zijn of haar gedachtengoed.

In Oostenrijk hebben ze uiterst-rechts gewoon laten meeregeren en heel West-Europa stond op zijn kop. Maar waar staat die partij nu? Ze zijn verscheurd en hebben bij de vorige verkiezingen een gigantische nederlaag geleden. Wat er hier in België gebeurt, is gewoon een soort verzekering voor de andere partijen, ze zullen niet in de oppositie terecht komen, want ze hebben elkaar nodig en hun postjes zijn verzekerd.

Ik heb op school geleerd dat uitersten elkaar raken, zo heeft extreem-links heel wat gemeen met extreem-rechts. Beide hebben in de loop van de tijd uitgebreid bewezen niet leefbaar te zijn. Het communisme, hoewel in theorie ideaal, leidde tot een klimaat van fanatiek fundamentalisme, een andere mening hebben was levensgevaarlijk en uiteindelijk moest een muur de mensen in hun land en in de greep van de machthebbers houden. Als ik dat vergelijk met het Nazisme, zie ik meer paralellen dan verschillen…

Discriminatie is het uitsluiten van mensen op basis van onder andere gender, sexuele voorkeur, afkomst of huidskleur, maar ook wegens een andere politieke voorkeur. Door mensen uit te sluiten, win je hen niet voor je, nee je versterkt hun onderlinge band, het “wij-tegen-zij-gevoel”, of niet soms? Als iedereen gezond kritisch zou zijn en andere mensen de vrijheid zou gunnen om een andere mening aan te hangen, zou de wereld een stuk aangenamer zijn. Als jij mensen uitsluit op basis van hun andere politieke voorkeur, ben je bezig met discriminatie en ben je op weg naar een maatschappij waar mensen hun tong drie keer omdraaien voor ze hun mening durven uiten. Is dat wat wij willen?

Ik kan me op dit moment in geen enkele partij vinden, de enige manier om in juni mijn stem uit te brengen op iemand waar ik echt achter kan staan, zou het oprichten van mijn eigen partij zijn, maar daar is het rijkelijk laat voor. Trouwens, als je op TV ziet hoe het er in de politiek aan toe gaat, is dat net een kindertuin. Ze maken elkaar in het ene parlement verbaal af, terwijl ze in een andere kamer samen de meerderheid vormen. Dat is niet bepaald iets waar ik aan zou willen beginnen!

20 Reacties

 1. Ik zou nooit voor het Vlaams Blok stemmen (ja, ik weet dat de naam is veranderd, maar volgens mij is dat gewoon oude wijn in nieuwe zakken; dus zeg ik nog altijd Vlaams Blok), uit principe en omdat ik het totaal niet eens ben met hun gedachtegoed. En ik moet ook wel bekennen dat wanneer ik iemand ken die voor deze partij stemt, die persoon in mijn achting daalt … Maar niet zoveel dat ik er nooit meer mee zal praten of dat die persoon al mijn respect verliest …
  Wat het cordon betreft, ik weet het niet. Langs de ene kant heb je natuurlijk gelijk, laat ze meeregeren en ze zullen zichzelf wel benadelen. Het is inderdaad zeer gemakkelijk om alles aan te vallen zolang je zelf niet met de oplossingen naar voor hoeft te komen. Maar langs de andere kant gruw ik van de gedachte om door enkele van hen geregeerd te worden. Ik zou het dus echt niet weten.
  Wat ik wel zeker weet, is dat de anti-Blok reclame niet werkt, daar ben ik het met je eens. Hoe meer je mensen in een hoek duwt en demoniseert, hoe meer ze zich aan hun denkbeelden gaan vastklampen. En dat willen we zeker niet.
  Een moeilijke kwestie, en spijtig genoeg nog lang niet opgelost …

 2. “Doe eens een stem cadeau
  Aan ons Sandrissimo.
  Grijp dus vast dat potlood
  en maak haar bolletje rood!”

  Yihàà!

 3. @Menck – okee, dan noem ik de partij BLOG! De Beestig Leuke Olijke Gezellen? Of de Bizarre Leuke Ondernemende Gekken? Of de Bond Lachen Om Gekheid? Of de Brave Lieve Onnozele Gibberaars?

 4. Ik ben het volkomen eens met de teneur van hetgeen je schrijft. Dat is ook de reden waarom men nooit politiek getinte icoontjes (pro of contra) op mijn blog zal aantreffen.

 5. Ik ben het wel eens met je betoog, maar het zou me toch erg afschrikken moest het Vlaams-Belang in de regering zitten. Ik denk dat dit voor mij een reden zou zijn om niet meer terug te keren naar Belgie (heb 2 Srilankaanse kindjes geadopteerd…) Maar als hun regeringsdeelname hierdoor de partij zou verscheuren, ben ik voor! Dan blijf ik wel in de USA tot wanneer ze weer uit de regering treden…

  Groetjes,

 6. Maar waarom zijn zoveel mensen zo bang voor een regeringsdeelname van het Vlaams Belang? Ze zouden toch nooit alleen regeren, dus moeten ze zo wie zo compromissen sluiten. Zo ver ik weet (ik ben geen spesjalies), hebben ze niks tegen goed geïntegreerde “vreemdelingen”, die zich aanpassen aan de westerse levenwijze, of deze toch minstens respecteren. In oostenrijk hebben ze toenertijd toch ook geen massale deportaties georganiseerd?
  Over buitenlandse adoptiekindjes, hebben ze volgens mij al helemaal nooit problemen gemaakt, ofwel? Zo’n vaart zal het toch niet lopen…

 7. Ik ben het ongeveer eens met iedereen die het hierboven grotendeels met je eens is. Alleen: zo’n icoontje maakt wel onmiddellijk duidelijk waar de blogger in kwestie zich min of meer situeert in het politieke spectrum.
  Wat me overigens meer zorgen baart dan het fenomeen Vlaams Belang als zodanig, is dat bloggers (op de Skynet-blogs zitten ontieglijk veel VB-aanhangers) zich voordoen als de verdedigers van de vrije meningsuiting en zelfs de democratie, terwijl het enige wat ze aan tekst produceren gerecycleerd materiaal van extreem-rechtse spin doctors is.

 8. Jouw betoog is nu precies wat ik jaaaren vertel. Neem ze au sérieux, gun hen hun overwinninkjes en laat ze meeregeren. Al zeer snel zal blijken dat ze: a) niets te vertellen hebben en
  b) ze de weldenkende beschaafde bevolking tegen zich in zullen gaan nemen, door c) niet eens een doordacht programma te hebben. Iets presteren als politieker bestaat niet alleen maar uit een grote bek opzetten.

  Net wat in oostenrijk gebeurde.

  Sir Koen.

 9. @Stefflater – aan de tendens van wat geschreven wordt, kan je toch snel uitmaken van welke strekking de schrijver is?

  @Iedereen – ik ben eens gaan piepen naar het programma van het VB op Wikipedia. Zo ongelooflijk onmenselijk is dat toch niet? Ze zullen dat nooit volledig kunnen verwezenlijken, omdat ze rekening moeten houden met hun coalititiepartner(s).
  Ik ben het met veel dingen absoluut NIET eens, maar bijvoorbeeld dat opvoedersloon is toch nog niet zo’n slecht idee? Ik vind trouwens in elk partijprogramma dingen waar ik absoluut tegen ben…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Partijprogramma_Vlaams_Belang

 10. Politiek: ik hou er niet van maar een mens word er toch mee geconfronteerd. Het politieke landschap bepaald nu eenmaal voor een deel ons leven: ons doen en laten word voor een deel gedirigeerd door de wetten die in landje door de politiek uitgevaardigd word. Nu begrijp ik heel goed je redenering en ik geef je gelijk. Laat het Vlaams Belang/Vlaams Blok de volgende keer in de regering zodat ze eens mogen bewijzen wat ze werkelijk in hun mars hebben. De politiek is nooit een leuke, nette bedoening geweest en dat zal niet vlug veranderen. Het maakt het kiezen voor een ‘goeie’ kandidaat des te moeilijker.
  groetjes

 11. indeed, het is niet democratisch om het VB uit te sluiten. maar ik zal nooit voorstander zijn om hen mee te laten regeren. ok, het zal er wel ooit van komen, but wouldn’t like it one bit!
  oja, ze hebben wel iets tegen buitenlandse geadopteerde kinderen. in hun ‘masterplan’ staat dat adoptie alleen kan als het kindjes uit belgië zijn. (en de VB’ers kennende nog liefst rasechte vlaamse kindjes).

 12. Ik ben daar wat op aan het googlen geweest en zo op ’t eerste zicht vind ik niks over het feit dat het VB tegen buitenlandse adoptie is, er wordt alleen gesteld dat het beter zou zijn om binnenlandse adopties makkelijker te maken, want er zijn heel wat Belgische kinderen die daarbij gebaat zouden zijn.

  Waar ze wel echt heel hard tegen zijn, is adoptie door Holebi-paren, maar daar staan ze ook niet alleen in hé, ‘k geloof niet dat de CD&V daar voorstander van is? Ze zijn ook tegenstander van abortus en vinden adoptie dan een veel beter alternatief.

  Soit, ik probeer gewoon objectief te blijven, want ik heb toch sterk de indruk dat die afschuw en angst door de andere partijen opgeklopt en gebruikt wordt, als verzekering voor regeringsdeelname. Het zou goed zijn als iedereen zich een beetje kritischer zou opstellen voor ALLE partijen en niet alleen voor het VB.

 13. Of VB er nu tegen is of niet, veel mensen die op het VB stemmen zijn wel tegen buitenlandse adoptie…

  Heb ooit een vriendin/collega gehad, waarmee ik regelmatig heftige discussies had omwille van haar politieke visie (zij was VB aanhanger). De dag dat ik Ralphje adopteerde, heeft ze me niet meer willen zien… Ik had het in het begin niet door, maar hoorde het van een andere collega. Ik was verbouwereerd, maar weet nu dat ik veel beter af ben zonder haar! Iemand die zo denkt, daar kan ik gewoon geen vriendschap mee hebben…

  Heb je je trouwens al eens afgevraagd wat voor beeld je dan krijgt van een land als het VB in de regering zit? Hoe kom je dan – internationaal bekeken – als land over? Kijk, nen Belg heeft een heel negatief beeld van de USA want ‘Bush’ zijn beleid trekt nergens op… (DUS ALLE Amerikanen zijn zo, nietwaar, ze hebben toch op hem gestemd?) Hoe denk je dan dat we als land gewaardeerd zullen worden??

  Enfin, een klein bedenkingske.

  Groetjes,

 14. @Hilde – in Oostenrijk is dat toch ook overgewaaid? Als Pim Fortuyn nog had geleefd, zouden ze in Nederland dan ook zo rigide een front tegen hem gevormd hebben? Daar hebben ze Ayaan Hirsi Ali bijna uitgewezen, omdat ze had gelogen toen ze asiel vroeg.

  Moet je in Amerika trouwens geen examen afleggen om de nationaliteit te krijgen? Mensen die in Canada willen gaan wonen, worden uitgebreid onderzocht, om te kijken of hun profiel wel past in Canada. ’t Zelfde voor Australië… Iemand in Europa moet toch ooit eens de moed hebben om die patstelling te doorbreken?

  Wat die ex-collega betreft, daar heb ik geen woorden voor, zo’n mensen zijn je vriendschap niet waard. Je hebt 2 kinderen een fantastische kans gegeven op een mooie toekomst, dat kan je alleen tot eer strekken.

 15. Ik ben ook bang van het VB maar misschien heb je gelijk en zouden ze zo eens moeten tonen wat ze in hun mars hebben. En, inderdaad, ze zullen ook water in hun wijn moeten doen … zoals altijd en iedereen in politiek.

 16. Hoi,
  Ben even een tijdje niet wezen surfen op het net en in jouw blog, San. Daarom lees ik pas nu jouw berichtje. Met de inhoud ben ik het volmondig eens.

  Wat betreft het icoontje, dat ook op mijn eigen blog ( http://www.bloggen.be/gedachtenkronkelingen/ ) staat, daar heb ik goede redenen voor, maar dan eerder in positieve zin. Ik ben tegen het Vlaams belang, maar vóór communicatie met hen die voor deze partij stemmen. Wanneer ik niet met hen zou discussiëren en mijn leven wil delen, dan zou mijn leven er saaier uit zien. Veel van mijn vrienden en goede kennissen zijn volgelingen van het gedachtegoed van die partij. Ik zie hun graag en dat is het belangrijkste, denk ik.

 17. @Miche – angst is nooit een goeie raadgever…

  @Annemiek – ik ken je goed genoeg om te weten dat jij je altijd openstelt en het beste in mensen probeert te zien! Het enige wat ik wil zeggen is, dat als mensen dat icoontje zien, ze misschien niet meer verder lezen, omdat ze vooroordelen hebben. Zou dat niet jammer zijn?

 18. Het wordt vaak gezegd, laat het Vlaams Blok mee regeren en ze zullen ze zich verbranden aan de macht. Daar ben ik nog niet zo zeker van. Je kan het Vlaams Blok niet vergelijken met extreem-rechts in Oostenrijk of Frankrijk. Daar was er meer verdeeldheid in eigen rangen, wat sowieso vroeg of laat tot een fiasco leidt. Het Vlaams Belang schaart zich als één man (op enkele schermutselingen na) achter het partijprogramma en is vast besloten dat vroeg of laat uit te voeren. Dan is het ook zo dat het Vlaams Belang een verborgen agenda heeft, en af en toe, op onbewaakte momenten komt die wel eens boven water, en die is voorwaar niet fraai. Verontrustende standpunten over vrouwen, vakbonden, vreemdelingen, enz. die niet in de pers komen, maar wel tot hun ideologisch gedachtegoed behoren. Owjee, als ze de kans krijgen om die ook maar gedeeltelijk in wetten om te zetten. Het cordon sanitaire? Zinvol of niet? Dat is moeilijk uit te maken, maar zeker is wel dat dat ervoor gezorgd heeft dat het Vlaams Belang vandaag enigszins salonfähig voor de dag komt en een aantal ronduit nazistische, racistische en andere extreme standpunten heeft laten varen (of naar de verborgen agenda heeft afgeleid.) Als het Vlaams Belang ooit aan de macht komt emigreer ik naar het buitenland. Het is de meest ondemocratische partij die er bestaat, die graag schermt met het recht op vrije meningsuiting, maar dit in een bepaalde context zelf misbruikt (zie bedreigingen Tom Barman en andere artiesten, ten tijde van de 0110 concerten). Ocharme onze kinderen die in zo’n klimaat moeten opgroeien

 19. @Stien – Zoals het nu gaat, is het ook ver van ideaal natuurlijk. En ik heb toch sterk de indruk dat ze daar ook behoorlijk verdeeld geraken. Tja, de tijd zal het leren hé…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: