Het parfum…

Ik heb iets met parfum, ik ben gek op het hele imago dat er rond hangt, alleen komt dat imago niet altijd overeen met de geur. Zo was ik helemaal weg van Thierry Muglers “Angel”, tot ik tijdens mijn middagpauze gewoon een parfumerie binnen stapte en om een staal vroeg. De verkoper had er geen staal van, maar wilde me wel eens “parfumeren”. Dat betekent dat er een wolk parfum wordt gespoten, waar je dan even in moet gaan staan. Dat zag ik wel zitten, want (ook volgens die verkoper) word je zo helemaal gehuld in die geur en kan je er lekker lang van genieten.

Genieten zei hij… “Angel” ruikt naar chocolade, mandarijntjes en iets van bloemen, dat was niet echt wat ik verwacht had… Ik werd gewoon misselijk van die geur en ik moest nog een halve dag werken en dan met de bus naar huis, voor ik kon douchen!

Sindsdien ben ik een beetje voorzichtiger met die dingen. Ik hou het grotendeels bij mijn “all time favourites” en zelfs dan kan je wel eens voor verrassingen komen te staan. Zo was ik vroeger helemaal gek van “Giorgio Beverly Hills” en vind ik het nu verschrikkelijk scherp ruiken. “White Linen” is nog altijd geweldig, maar voelt aan als een geur uit mijn vorig leven, dat eindigde waar mijn nieuwe, totaal andere leven begon, het ruikt heerlijk, maar ik voel me er slecht bij…

“Opium” is een geur die op één of andere manier ontsnapt is aan de herinnering van vroeger, waardoor ik hem nog altijd lekker vind ruiken. Een paar weken geleden vond ik een bijna volle fles in mijn oude beautycase. Ik kan me met geen mogelijkheid herinneren hoe ik eraan gekomen ben, maar ook al is dat parfum waarschijnlijk meer dan 10 jaar oud, het is nog altijd perfect in orde.

Ondanks mijn wantrouwen voor nieuwe parfums, zijn twee geuren er toch in geslaagd, binnen te dringen in mijn wereldje. De eerste eerder per toeval, mijn buurvrouwtje kreeg “Very Irresistible” kado, maar vond die geur niks voor haar, bij mij gaat hij wel, dus mocht ik het flesje hebben. De andere is een geurtje dat je gelukkig zou moeten maken, “Smiley” is het eerste parfum dat werkt als een anti-depressivum, althans dat staat toch op de doos… Maar het is een erg vrolijk geurtje en ik word er blij van!

Mijn lievelingsgeur is “N° 5” van Chanel, heerlijk zwoel en ultra vrouwelijk. Het probleem was dat mijn lief slechte herinneringen had aan die geur, een beetje zoals ik heb met “White Linen”. Ik koop nooit parfum voor mezelf, dat is iets dat je kado moet krijgen, zoals lingerie en juwelen. Voor “Smiley” heb ik een uitzondering gemaakt, omdat het een uni-sex geurtje is en mijn wederhelft dat dus ook kan dragen. Maar die “N°5” kon ik dus echt niet zelf in huis halen… Onlangs was mijn ventje echter in een onwaarschijnlijk gulle bui toen we in de “Paris XL” waren (erg uitzonderlijk want hij heeft een verschrikkelijke hekel aan die winkels) en sindsdien beschik ik weer over dat heerlijke sensuele geurtje waar ik zoveel van hou!

33 Reacties

 1. Joepie! Cadeautjes!

  Ik draag meestal J’adore van Dior of Miracle van Lancôme. N°5 ruikt inderdaad ook heerlijk, maar die mag ik niet kopen, want mijn moeder wordt gek van die geur… geen idee waarom. Misschien ook slechte ervaringen of herinneringen.

  Oh, en ik heb geen lief, dus koop ik mijn parfum, juwelen en lingerie zelf 😛 Ik heb ook een hekel aan Paris XL. Ik voel er me altijd underdressed en vooral te weinig opgemaakt.

 2. Als je van lezen houdt, raad ik je ‘Het Parfum’ van Patrick Suskind aan (ik weet niet of ik zijn naam hier juist spel). Een prachtig boek over geuren…

  BTW ik koop mijn parfum meestal zelf. Waar ik vooral van hou, is geparfumeerde bodymilk. Dan blijft de geur lekker lang op je lichaam… Pleasures van Estee Lauder vind ik heerlijk. Ik ben nogal trouw aan dezelfde geur, dus veel andere geuren ken ik niet zo…

  Groetjes,

 3. Parfum gaan we meestal met z’n tweetjes kopen. Een kwestie van iedereen tevreden te stellen.
  Mijn huidige favoriet voor tijdens het weekend is AmorAmor. Tijdens de week zweer ik bij TommyGirl 🙂 Hugo Boss is ook nog altijd een topper voor mij!
  Dus geen supergrote merken voor mij, maar toch lekkere geurtjes

 4. Ik kan slecht tegen sterke geuren en draag dus weinig parfums. Toch ben ik een paar jaar geleden gezwicht voor Classique van Gaultier. In de zomer spuit ik wel eens wat Tommy Girl Summer, dat is lekker fris. En pas heb ik van mijn baas zo’n groen appeltje Delicious gekregen, maar dat wordt ook en vooral door mijn dochters gebruikt!

 5. Volledig eens met het oordeel over Angel, had ook zo’n gevoel van wie vindt da nu goe… 🙂

 6. Ik koop mijn parfum wèl liever zelf, want er zijn toch heel wat geuren welke ik niet kan uitstaan. Wat mij ook stoort is dat er steeds weer nieuwe parfums op de markt komen, die daarom nog niet meevallen. Chanel n 5 past niet bij mij… ik heb liever iets frisser zoals bvb. cool water.
  Maar er is één geur die ik zou willen hebben en ik ken er de naam niet van. Hij ruikt naar snoepjes en is vroeger fèl in geweest. Af en toe kruis ik eens iemand met het geurtje maar ik durf dan niet vragen wat ze op hebben.

 7. ik hou van geurtjes. maar sommige raak ik ook beu. zo heb momenteel Premier jour van Nina Ricci op kot. maar ik ben die al beu. thuis heb ik Lolita Lempicka. zalig geurtje! het heeft zoiets sensueel.
  als ik nog ns in n parfumerie ben, ga ik ns Chanel n 5 proberen. een aantal jaren geleden heb ik die ns geroken, maar vond die veel te sterk. jammer, want die parfum straalt vrouwelijkheid uit, vind ik. 🙂

 8. Ik gebruik geen parfum, ik vind dat dat te fel ruikt. Maar ik heb wel Eau de Toilette, ik ben vooral gek op Puma Woman. Het is zoet en fris tegelijkertijd en het past heel goed bij mij.
  Ik heb het vorig jaar gevonden in de tax-free-shop op een luchthaven in Turkije (in België stond hij niet), en ik heb het daarna nooit meer gezien. Vorige zomer verkochten ze in het Kruidvat zo’n miniflesjes, en dat was het. Zelfs in de Paris XL hadden ze het niet meer!
  Ik gebruik het nu enkel als ik naar een feest ga of als ik wat extra zelfvertrouwen wil hebben, zodat ik nog jaren van die geur kan genieten. Ik ga misschien eens kijken naar de nieuwe geuren van Puma, wie weet vind ik die ook lekker ruiken en kan ik mij elke dag ‘parfumeren’.

 9. @Kim – ik koop mijn make-up meestal in de Paris XL in Eupen, daar is het erg rustig en de verkoopsters zijn niet zo indrukwekkend opgemaakt en gekleed, ze zien er zelfs vrij normaal uit… ‘k Moet mij dan wel behelpen met gebroken Frans en Duits, maar meestal weet ik toch heel goed wat ik moet hebben.

  @Hilde – Het Parfum van Suskind is prachtig, heb het al een paar keer gelezen en het blijft boeiend. Geparfumeerde bodymilk heb ik al wel eens geprobeerd, maar bij mij blijft dat geurtje dan niet hangen.

  @Contessa – ‘t is eerder een regel van mijn man hoor, hij doet dan zo schattig teleurgesteld als ik dat toch zelf koop, dat ik dat zelden doe… Ik probeer nog wel eens wat uit af en toe, maar dan laat ik het alleen op mijn pols spuiten, mijn lief is echter heel kieskeurig wat geurtjes betreft…

  @Marleen – frisse bloemige geuren blijven bij mij niet, die vervliegen heel snel op mijn huid.

  @Speedy – volgens mij is dat Loulou van Cacharel, mijn ma draagt dat en dat ruikt bij sommige mensen inderdaad naar snoepjes. Het meisje dat in mijn plaats kwam na mijn RVA-stage (zoiets als een eerste-werk-ervarings-contract) droeg ook Loulou en bij haar rook dat als een snoepwinkel, ik had niet echt veel sympathie voor dat kind… Maar bij mijn ma ruikt dat heel anders en wel erg lekker, bij mij alweer niet.
  Ik kan niet terugklikken op je naam, dan krijg steeds een foutmelding.

  @Beate – Lolita Lempicka is heerlijk, maar het is bij mij zo weg, past waarschijnlijk niet bij mijn huid. Heb daar een staaltje van, nog een voordeel van de Paris XL in Eupen, daar krijg je ontzettend veel staaltjes!

  @Lena – ik heb dat eens op mijn pols gespoten bij een Planet Parfum, ik vond dat erg lekker ruiken (mijn man alweer niet), maar ik heb dat inderdaad al lang niet meer gezien…

 10. Die Giorgio van Beverly Hills is een totaal kunstmatige parfum, héél ver van een frisse Susskindneus .:-)
  Ik wist niet eens dat kunstmatige parfums gemaakt werden.
  Ik was er gek op, kan je die nog krijgen?
  Als je van Opium houdt ben je zeker niet blond! Veel te sterk voor mij………

  Hilde

 11. Ik ben een Laura Biagiotti fan 🙂 Tommy Girl heb ik eens gekregen en doe ik zo af en toe (meestal gewoon dagdagelijks) op maar mijn laura hou ik voor als ik weg ga met ’t ventje of me een beetje moet optutten. lekker zachte geur en Blahman wordt er wild van, hihi 😀

 12. Ik houd het bij het kruidige ‘Eau de Campagne’ van Sisley…

 13. @Hilde – ik ben inderdaad niet blond, maar dat lijkt momenteel wel zo door een balayage… Volgens mij is Giorgio nog altijd te koop hoor.

  @Blah – bij ’t weekend hoort een speciaal geurtje hé, dat vind ik ook!

  @Annemie – ik ruik ook graag die kruidige parfums, maar die doen het ook niet goed op mijn vel…

 14. Ik gebruik Axe. De reclamefilmpjes zullen u duidelijk maken waarom, haha.
  Bovendien ben ik de enige man die op een log over parfums reageert. Faut le faire! 😉

 15. @Menck – er zijn anders ook heel lekkere geurtjes voor mannen hoor. Voor mijn ventje kocht ik, toen we nog niet lang samen waren, A*Man van Thierry Mugler, dat is heerlijk! Daarvoor gebruikte hij Egoïste van Chanel en daar zit volgens mij bergamot in en dat paste niet bij hem. Maar Drakar Noir en Azzaro vind ik ook goed. Cool Water van Davidoff ruikt ook lekker, maar daar heb ik slechte herinneringen aan…

 16. I know. Zo kreeg ik onlangs Henry Cotton’s cadeau. Bekend van de kledij, maar evenmin te onderschatten qua lekkere geurtjes.
  (Die Axe heb ik weggegooid. Het moest van mijn madam. Jaloers!)

 17. Cool water is wat mijnen Blahman gebruikt. Azarro, daar heb ik dan weer slechte herinneringen aan en ’t past bovendien niet bij mijn Blahmanneke 🙂 Voor de rest vind ik zijn lijfgeur ook ni mis :D:D

 18. @ blah: oja!! lauro biagotti! laura en roma geuren zaaaaaaalig!!

 19. Vroeger had ik alles van Jean-Louis Cherrer : douchegel, bodymilk, eau-de-toilette en parfum. Wanneer ik in een liftwas geweest, konden ze het ruiken 🙂
  Ik gebruik nu soms Dakar Noir, omdat ik dat zo graag ruik. Jammer dat ik er zelf niet lang kan van blijven genieten …
  Het parfum reageert met je huid en daarom ruikt die anders van mens tot mens.

 20. Parfums… de ene dag (bij aankoop of kiezen ’s morgens) het onderwerp van eeuwige twijfel en wikken en wegen voor me. De andere dag een onmiddellijk uitgemaakte zaak, in de trant van “Het is een dag voor deze geur”!
  in tegenstelling tot vele andere mensen heb ik niet 2 of 3 parfums, ik heb er wel een tiental (staaltjes niet meegerekend). Allemaal met iets eigens, en iets dat bij me past (btw, naar het schijnt moet parfum niet op de huid maar wel op de kledij gespoten worden!). Sommige herinneren aan bepaalde periodes in mijn leven, waarvoor de nostalgie nog zeer groot kan zijn.
  Een greep uit wat er in het badkamerkastje staat: Gloria (Cacharel), Angel (Mugler), One (Calvin Klein), vanille (een soort van the body shop en een soort van Yves rocher), white musk (the body shop), Trésor (Lancôme), Create (Puma), Noa perle (Cacharel), Pure Purple (Hugo Boss), Tommy Girl (maar die heb ik verbannen).
  Wanneer het tijd is om een frisse bries te doen waaien in de parfumcollectie … doe ik dat zelf, bezorg ik de verkoopsters zowat grijze haren door ze me te laten helpen (“welke parfums hebt u al, mevrouw, dat kan me al een indicatie geven?” Ha, as if!) en duurt het meestal een week of twee vooraleer ik de knoop doorhak over welk geurtje de eer krijgt de voorgangers te gaan vervoegen.
  Tips alvast welkom! 😉

 21. @Menck – mijn jongste zoon en mijn man gebruiken allebei Axe als deo, bij de zoon heeft dat al effect gehad, misschien toch een andere deo voor mijn mijn kopen…
  😉

  @Blah – ik wou dat eerst ook schrijven, maar ik dacht, ze gaan denken dat ik bedoel dat hij naar zweet ruikt of zo. Maar nee, hij heeft echt een heel lekkere mannelijke geur van zichzelf en die eau de toilette van Mugler past daar perfect bij.

  @Beate – ‘k moet zo te zien echt eens een staaltje van die Laura Biagotti zien te komen!

  @Miche – Drakar Noir ruikt heerlijk hé? Parfum reageert inderdaad met je huid en ruikt bij iedereen een beetje (en soms veel) anders.

  @Cindy – vroeger had ik dat ook, ik droeg Maroussia, La Nuit, ‘l Air du Temps, Anais Anais, Giorgio, N°5, White Linen, Opium, enz. Alleen die Opium en N°5 zijn gebleven, ‘l Air du Temps en Anais Anais vervliegen heel snel bij mij, de andere vielen niet in de smaak bij mijn vent en dat is ook belangrijk natuurlijk, ik heb hem immers “verplicht” die “Egoiste” niet meer te gebruiken… Angel, ik vind dat een prachtig flesje en te meer omdat het perfect bij die flesjes van A*Man past, maar die geur van chocolade en mandarijntjes, gaat echt niet goed bij mij…

 22. Hmmmm parfum… zet mij in een Ici Paris XL en ik ben gelukkig. Ik gebruik al een jaar of 9 denk ik Le Classique van Gaultier (een klassieker dus in de ware zin van het woord) en sinds enkele maanden heb ik ook Remix van Armani. Het moet voor mij dus wat zwoel zijn.

 23. @GreatG – sorry, Akismet is weeral te ijverig… Die Angel dat is echt iets speciaal denk ik, je vindt dat de max of je vindt dat niks…

  @PP – ’t probleem is dat er zoveel keuze is!

 24. Ik heb één parfum, Miracle van Lancôme. Had jaren hetzelfde nl Chance van Chanel, maar vond dat bij een ‘nieuw’ leven ook een nieuw parfum hoort. Met kerst heb ik van mijn zus een cadeaubox gekregen met de keuze uit 10 geurtjes en die ligt tot mijn schaamte nog altijd op mijn kast…

 25. @Sabine – dat is echt wel een tof kado, dan kan je ze allemaal uitproberen en dan die gaan halen die je het beste vindt?

 26. Ow, Hilde was me voor. Süskind inderdaad, moet je gelezen hebben.

 27. @Zapnimf – geweldig boek hé!

 28. Nog een reactie meer op de al 28 aanwezige: Naomi campbell-parfums zijn njummie

 29. @Licht Bewolkt – tja parfum blijkt iedereen wel te begeesteren….

 30. Met Angel van Thierry Mugler heb je wel echt pech gehad. Dat is voor mij de slechtste parfumervaring ooit geweest…

  @Cindy: ‘Femme’ van Hugo Boss en ‘Romance’ van Ralph Lauren!

 31. @Mélisande – daar zeg je iets… Ik kan mij die geur zo goed herinneren!

 32. Het is blijkbaar alweer een tijdje geleden dat ik hier nog eens komen piepen ben maar hier wil ik toch ook nog eventjes op reageren. 🙂

  Zelf ben ik ook wel verslaafd aan parfum. Ik denk wel dat ik een vrij speciale smaak heb wanneer het op parfum aankomt.

  – Tommy Hilfiger – Freedom

  Dat was mijn eerste geurtje ooit. Ik heb zo’n 4 flesjes versleten denk ik. Ondertussen gebruik ik het niet meer.

  – Lancôme – Ô Oui

  Die vind ik wel lekker ruiken maar ik gebruik hem niet meer sinds mijn vorige vriend zei dat hij er misselijk van werd. We willen hem te vriend houden natuurlijk.

  – Clinique – Happy

  Ooit eens bij iemand anders geroken en ik vond het heerlijk. De laatste tijd ben ik er minder zot van maar ik krijg wel altijd positieve reacties van de hierboven vermelde vriend wanneer ik het op heb.

  – Clinique – Happy Heart

  Deze heb ik leren waarderen. Ondertussen ruik ik hem vrij graag maar het flesje is zo goed als leeg.

  – Sergio Tacchini – Donna

  Vrij onbekend denk ik. ‘Een geur voor jonge meisjes’, las ik ooit. LoL. Ik kan er niet aan doen maar ik vond het heerlijk en een ideaal geurtje voor mij.

  – Ralph Lauren – Romance

  Ooit eens gewonnen via een of andere wedstrijd. Niet slecht maar ik denk niet dat ik het ooit ga kopen.

  – Lanvin – Eclat d’Arpège

  Heerlijke geur die ik vrij vaak draag.

  – Dolce Gabbana – Light Blue

  Vrij populair parfum. Ik ruik het wel graag maar ik vind het niet echt een geur voor mij.

  Bijna al mijn flesjes zijn leeg eigenlijk. Ik grijp meestal ook wel terug naar geurtjes die ik al ken. Ik vind het gewoon zo moeilijk om een nieuwe geur te vinden die mij ligt. Ik ben trouwens ook al vaak ontgoocheld geweest wanneer ik een heerlijk ‘klinkende’ geur daadwerkelijk rook. 🙂

 33. @Linn – een nieuw parfum kopen is niet gemakkelijk hé? Eigenlijk moet je de aankoop een dag uitstellen, gewoon om te zien hoe het geurtje dat je koos, evolueert als je het draagt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: