Banzai!!

vogeltjes6.JPGSinds kort wordt onze tuin gefrequenteerd door een groepje mussen met zelfmoordneigingen. Ondanks de aanwezigheid van onze “Grote Witte” (de kattenversie van Jaws), scharrelen ze doodleuk rond op het overdekt terras. Ik heb er nog geen foto’s van kunnen maken, want als ze beweging zien binnen, dan kijken ze je een fractie van een seconde brutaal aan met hun zwarte kraaloogjes, om dan weg te flitsen naar veiliger oorden…

Sedert het wit monster hier resideert, komen de meeste vogels zelfs niet eens op het terras, laat staan op het overdekt gedeelte en dat vond ik echt niet erg. Want mijn was hangt daar te drogen en vogels laten nogal eens iets vallen en dan kan je opnieuw beginnen natuurlijk!

Dit groepje tart echter alle verbeelding, ze zitten gezellig te keuvelen op onze tuinmeubelen en laten daar vrolijk hun sporen na, zodanig dat we elke keer als we buiten willen eten, een emmer zeepwater nodig hebben om grote kuis te doen!

Nu ben ik een voorstander van vrijheid, blijheid en ik zou dat poetsen ook niet erg vinden (ik heb daar kinderen voor), als ik niet om de zoveel dagen een dooie mus zou vinden als ik buiten kom. Er zijn er al zo weinig, waarom nemen ze dan zulke risico’s?

Als Ozzy muizen vangt, dan maak ik mij daar niet zo druk over, al vind ik het ook erg voor die beestjes. Maar muizen zijn er in overvloed en mussen niet. Ik heb al zitten denken aan een voederplank of voederhuisje, maar dan wel een katveilig model natuurlijk. Van vroeger weet ik dat merels en duiven dat heel erg appreciëren, maar zover ik mij herinner, lieten de mussen die voederplek links liggen.

Heeft er iemand een idee wat ik kan doen om die kamikaze-mussen op andere gedachten te brengen? Of misschien een manier om Ozzy te doen begrijpen, dat hij me niet blij kan maken met een dooie mus…

5 Reacties

 1. Ik denk niet dat je Ozzy zal kunnen leren om geen vogels te vangen en de mussen van hun zelfmoordneigingen afhelpen zal ook niet lukken 🙂
  Misschien kan je Ozzy een halsband met een belletje aandoen, dan horen de vogels hem al van ver aankomen. Een vriendin van mij heeft dat ook zo opgelost. Maar onze katten (allez, nu die van mijn ouders en mijn zussen) waren zo slim om die belletjes te sabboteren: ofwel speelden ze ze kwijt, ofwel maakten ze er blutsen zodat het belletje geen lawaai meer maakte. Dus het zal van Ozzy zelf afhangen of dit helpt 🙂

 2. Ik dacht net hetzelfde als Lena, een belletje, maar uit ervaring met miss”W” weet ik dat een halsbandje met of zonder belletje maximum twee dagen rond haar hals zit. Geen idee hoe ze het doet, maar ze is er zo al een paar kwijtgespeeld…

  Ik wil gerust een paar van mijn eksters jouw kant uitsturen…

 3. @Lena – een halsband met een belletje, daar wordt hij helemaal kierewiet van, die is binnen de paar uur weg. Er hangt bijna altijd een belletje aan halsbanden voor katten, maar dat haal ik er altijd af.

  @Blue – dan kan ik inderdaad elke dag een nieuwe halsband voorzien. Eksters roven mussenjongen, dus hou die maar ginder!

 4. Ik vrees ook dat je de natuur zijn gang zal moeten laten gaan. Hopelijk leren de mussen vlug dat het niet veilig is in je tuin.
  Onze poezen hebben belletjes, maar dat houdt hen niet tegen om met vogels naar huis te komen en ze soms binnen op te peuzelen. Pluimen overal !

 5. @Miche – vogels eet hij zelden of nooit op, muizen daarentegen wel, met pels en botjes en al… Toen ik nog thuis woonde, heeft één van onze katten eens geprobeerd een duif door het kattenluikje naar binnen te trekken. Resultaat, halve duif buiten, halve duif binnen en heel de keuken vol pluimen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: