Wishful thinking of tomatten?

aardbeien2.jpg

Mijn “jarrebezen” doen het niet echt goed, aan dit tempo valt er heel, heel misschien, binnen een jaar of twee, één kleine miniatuur-aardbei te oogsten, maar dan alleen als ik echt ongelooflijk absurd veel chance heb natuurlijk…

tomatten2.jpgDe tomaten van de zaadmatjes, die mijn oudste zoon van de McDonalds meebracht daarentegen, doen het geweldig! Naast mijn kwijnende miniplantjes is dat een wereld van verschil… Man, ze hebben mij geen twee keer meer liggen hoor, dit is de laatste keer dat ik aardbeien zaai! Tomatten daarentegen, ‘k moet zeggen, dat valt eigenlijk 100 % mee! Zeker gezien ik die niet moet verzorgen…

tomatten.jpg

20 Reacties

 1. Staan die tomatten in een serre?
  Aardbeien zaaien? Dat zijn toch plantjes die je in de grond moet steken of niet?

 2. @Christophe – er bestaat zoiets als aarbeienzaad! Al dat rood is eigenlijk maar een schijnvrucht, de kleine geelgroene puntjes, dat zijn de echte “vruchten” of beter zaden en die kan je zaaien, toch als je engelengeduld hebt… De tomaten stonden beschut op het overdekt terras en zijn een dikke maand geleden (door mijn zoon!) uitgeplant in een oude bloembak.

 3. Ik heb wilde aardbeien in de tuin. Vanzelf daar gekomen. Alleen, ik vergeet ze te plukken.

 4. Op mijn terrastafel staat een pot met daarin trostomaatjes. Terwijl ik er verpoos, pluk ik de dagoogst. Njammie, is dat. En ze blijven maar komen.

 5. @Zapnimf – ik had die vroeger ook, maar die waren ineens allemaal weg… Soit, meestal waren de vogels of de mieren er mee weg, voor ze echt rijp waren!

  @Menck – potplanten en ik, dat is niet echt een ideale combinatie…

 6. Spijtig, maar ik heb geen groene vingers… Heb slechts 3 planten in huis die het volhouden omdat ze weinig water nodig hebben… Misschien moet ik mijn zoontjes ook maar eens inzetten om water te geven 😉

  Groetjes,

 7. Behalve dit jaar (vergeten!) zaai ik altijd tomaten. Heel makkelijk te verzorgen en telkens mooie oogsten. ooit had ik een tomaat van 348 gram. Daar heb ik nog steeds een foto van naast een “normale” tomaat.
  Aardbeien zijn bij mij nog nooit gelukt.
  Groetjes.

 8. Wij hadden vroeger “wilde aardbeien” in de tuin. Die zijn veel kleiner maar jammer genoeg ook vrij zuur van smaak.

 9. soorten zeker… wij gebruikten altijd stekjes vroeger…

 10. De aarbei-plantjes die mijn lief heeft uitgezet in een hangbloempot doen het goed en geven geregeld enkele vruchten. Zeer lekker ! Volhouden !
  Trostomaten : dat is een gedacht. Eens voorstellen aan mijn man met groene vingers 😉

 11. Onze jarbezen zijn allemaal opgegeten door de hond. Die eet ze zelfs groen. En onze tomaten….. tijdens ons verlof gewoon verzopen. Zullen ook daar niet veel van moeten verwachten. Groetjes!

 12. Tomaten moeten inderdaad in dit koude Belgenlandje in een serre staan, en je zal ze 25 keer sneller zien groeien…Bij die aardbeien heb ik zo mijn twijfels…daar gaat niet veel van komen

  Heb zo’n beetje lessen van men opa gehad, zelf vaak meegeholpen in zijn moestuintje..vandaar deze kleine hulp

  @ Christophe: Aardbeien groeien even hard IN de grond als baby’s in bloemkolen 😀

 13. Ik koop elk jaar een paprikaplantje. Vind dat machtig;-)) Voor de rest (daarmee bedoel ik voor de keuken) alleen verse kruiden buiten. Heb spijtig genoeg te weinig tijd om mij goed met de tuin bezig te houden (oh ja en absoluut geen groene vingers ook;-)))….zal iets zijn voor als ik op pensioen ben denk ik, als het dan nog gaat hé..
  Groetjes;-)

 14. @Hilde – planten en ik, dat gaat niet echt goed samen, buiten hier en daar eens een toevalstreffer…

  @Sir Koen – aardbeien heb ik al vaak gezet, tomaten is nu de eerte keer, gewoon omdat mijn zoon die zaadmatjes meegenomen heeft bij de McDonalds. Hij heeft nog 2 bloempotten met ajuinen staan ook!

  @Pierre du coin – wilde aardbeien zijn pas rijp als ze bijna paars zijn en bijna van de plant vallen als je ze plukt. Dan smaken ze superzoet!

  @Imke Dielen – er zijn zoveel soorten, ik kocht altijd plantjes en dan had je binnen de kortste keren, stekjes met hopen…

  @Miche – trostomaatjes doen het ook goed in potten, als je ze goed verzorgt natuurlijk, maar dat zal geen probleem zijn voor uwe schat denk ik hé?

  @Nana – een hond die aardbeien eet? Dat is een beest met smaak! 🙂

  @Da Dame – ik weet dat tomaten het stukken beter doen in serres, maar ik heb er geen, dus kan ik ze er ook niet inzetten… 🙂

  @Nicole – ik heb zo eens zaadjes van paprika’s gezaaid, gewoon wat eruit komt als je zo kuist. Daar kwamen plantjes uit, alleen was ik nogal laat met zaaien, tegen dat er paprika’s aankwamen, was de zomer voorbij natuulijk… Wat kruiden betreft, als je raketsla-plantjes in een bloempot of zo zet, kijk dan goed uit dat er geen bloemen aan komen, want dat is ongelooflijk sterk onkruid! Heel mijn terras staat er vol van…

 15. Nana en Nicole, sorry dat jullie reacties er uitgevallen waren, de spamfilter is weer eens wat te ijverig geweest…

 16. Vorig jaar mislukte de tomatenoogst, de vruchten kwamen op grootte maar vertoonden plots bruine vlekken en dan kan je het wel vergeten!
  Alleen de kerstomaatjes deden het super!
  Dit jaar minder aardbeien dan vorig jaar en het ziet er weerom niet goed uit voor de tomaten. Alles groeit moeizaam deze zomer uitgenomen de rode ajuinen en de courgettes. Die stellen het opperbest! 🙂

 17. Tomaten hoeven echt niet in een serre te staan. Mijn Italiaanse schoonmoeder is daar specialiste in.
  Ze dunt alles uit op een heel speciale manier. Er worden maar weinig bladeren aan de plant gelaten en van de tros tomaten pitst ze de kleinste er af. Zo houden de andere meer kracht. Het resultaat is ongelooflijk.

 18. @Annemie – dit is de eerste keer dat wij tomaten gezet hebben, misschien doe ik het volgende jaar nog wel eens.

  @Speedy – zo doen ze dat met druiven ook, door een aantal minder mooie vruchten weg te halen, gaat alle energie naar de mooie grote stuks hé!

 19. Ik niet meer.. heb potten met kerstomaatjes staan .. maar ik heb de indruk dat ze terug aan het kruipen zijn… :-))

 20. @Blue – misschien moet je er tegen praten? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: