Wit poezendier of lustmoordenaar?

Een jager die zegt dat katten lustmoordenaars zijn, dat is toch zuiver een geval van “de pot verwijt de ketel dat hij zwart is”! Want gaan jagen omdat je honger hebt, dat komt hier in west-Europa, normaal gezien, toch echt niet meer voor…

ozzywanted.jpg

Meer nog, ik geloof niet dat iemand nog katten eet, dus worden ze gejaagd voor de sport, door dierenbeulen en lustmoordenaars…

Gezien Ozzy nog altijd regelmatig met een muis thuis komt, zijn er van die knagers toch wel meer dan genoeg. En gaan ze dan ook op eekhoorntjes schieten? Die roven namelijk wel eens eieren of kleine vogeltjes uit nesten. Zij hebben, buiten de mens, zo ongeveer geen natuurlijke vijanden, net als katten…

18 Reacties

 1. Groot gelijk!
  Mijn haren gingen ook overeind staan toen ik dat las in de krant. Wie schiet er nu katten dood? En dan nog met zo’n domme redenen afkomen om hun gedrag goed te praten.
  Ik woonde vroeger op het platteland en één van onze katten is nu al 6 jaar weg van huis. Ik denk dat ik weet wat ermee gebeurd is …

 2. Erg he,
  ik hoorde het ook op de radio… als een kat 200 meter van huis is, mogen die jagers er gewoon op schieten… Pffff

 3. Tja, dan zal ik ons “mannen” maar gaan waarschuwen. Ik denk niet dat er jagers in de buurt zitten maar je weet nooit. Ik ben vroeger ook veel katten kwijt geraakt aan duivenmelkers, ook al zulke wreed-/wraakzuchtige mensen.
  Prachtige foto van Ozzy, overigens!

 4. Katten mogen niet gejaagd worden. Een kat is een vrij dier.
  Mooie foto!

 5. Maar laat dieren toch eens met rust!
  Een kat is een wild dier, hoe aanhankelijk ze ook moge zijn. Hoe weet een jager bovendien of een kat nou 200 meter van huis is? Belachelijke maatregel, als hij al waar is, natuurlijk.
  Jagers dragen sowieso mijn sympathie niet weg. En hier doel ik heus niet op de jagers onder de dieren.

 6. Dat van die kat heb ik niet gehoord in het nieuws! Ik lees het hier pas… Straks mag men jagen op alles wat beweegt! Het is zo al erg genoeg…

  Binnenkort erger ik me weer blauw als de jagers met veel vertoon gewapend, geranseld en met hun honden de velden in de buurt weer onveilig maken en schieten op de enkele konijntjes die hier nog rondlopen… Foei!

 7. Ja mijn haar kwam ook omhoog toen ik het las!!
  Ik heb het miss “W” laten lezen, maar ze had meer oog voor garfield in de krant… tsss poezenbeesten he!

 8. Wel, wel kijk maar is wat er in Australië. Verwilderde huiskatten worden daar in grote gebieden systematisch gedood om de, bijna uitgemoorde, lokale fauna te beschermen.
  Katten zijn lustmoordenaars die alles doden wat ze kunnen pakken. Visjes, vogeltjes, konijntjes, mollen, kuikens, enfin noem maar op. Ze spelen met hun prooi en laten die nadien kreperen. Af en toe wordt er ook wel is van gegeten en een bewijs aan huis afgeleverd . En een huiskat is geen wild dier meer, maar ze zijn gekweekt en geselecteerd. Enkel het jachtinstinct bleef jammer genoeg nog te sterk aanwezig.
  Als ze weglopen van huis, verdwalen of achtergelaten worden, en ze komen terecht in natuurgebieden waar ze veel schade berokkenen, vind ik het maar wat normaal dat ze gedood worden. Met honden idem dito. Dierenasielen zit al meer dan vol genoeg.

 9. @Lena – ik snap dat ook niet, maar ik heb ook nooit iets met jagers gehad…

  @Oortje – alsof je een kat kan leren niet verder dan 200m van huis te gaan!

  @Marleen – dat terwijl een kat normaal gezien nooit zo’n grote beesten vangt, tenzij er al iets mee is natuurlijk. Ik heb heel mijn leven katten in huis gehad en in al die tijd heeft er eentje ooit één duif gevangen…

  @Speedy, Menck, Annemie – net van jagers zou ik verwachten dat ze respect hebben voor (andere) roofdieren!

  @Blue – poezenbeesten hebben alleen aandacht voor zichzelf hé… 😉

  @Duvel – in Australië horen katten niet thuis, dat is een heel andere zaak. In Europa behoren ze echter tot de normale fauna, al zijn de echte wilde katten (Felis silvestris silvestris – in heel wat landen een beschermde diersoort!) eerder zeldzaam. De kleinere huiskat vangt bijna uitsluitend muizen en ratten en is daarvoor ook gedomesticeerd! Alle katten die ik in huis gehad heb, vingen zo nu en dan wel eens een vogel, maar volgens mij gaat dat dan meestal om verzwakte exemplaren, waarom zou je iets vangen dat kan vliegen, als er knaagdieren in overvloed zijn?

 10. Huiskatten vangen alles wat ze kunnen pakken.
  Let U maar is op de broedsels van vogels in uw tuin.
  Jonge diertjes en vogels zijn inderdaad zwak maar worden door katten afgemaakt en wat U thuis te zien is maar een fractie van wat Uw kat werkelijk vangt en dood.
  Dat de huiskat een afstammeling is van de wilde kat
  betwijfel ik niet maar dat U daaruit belsuit dat onze gedomesticeerde katten of honden deel uitmaken van onze fauna is absoluut onjuist.

 11. @Duvel – Katten zijn net als mensen opportunisten, ze bewandelen de weg van de minste moeite, dus ze vangen wat hen voor de voeten loopt, meestal zijn dat (schadelijke) knaagdieren. Uiteindelijk zijn hun acties een pak milieu-vriendelijker dan het door mensen vervaardigde vergif…
  Wat het roven van nesten betreft, katten zijn doorgaans te zwaar om bij een nest te geraken. Onder de nestrovers vind je eekhoorns, hermelijnen, bunzingen, kraaien, eksters, meeuwen, vossen tot zelfs reigers en buizerds, ga je die dan ook allemaal laten afschieten?
  http://www.wageningenuniversiteit.nl/NL/nieuwsagenda/archief/nieuws/2005/Vogelonderzoekerswordendetectives.htm
  http://www.zoogdierenwerkgroep.be/index.php?id=93&pers=98

 12. misschien is dit de oplossing :

 13. Je wil het maar niet zien wat uw kat allemaal doet of denk je dat ze gaat koffiekletsen bij de poes van de buren als ze buiten is.
  Alle dieren die je daar opnoemt leven hier in de vrije natuur. Ze eten om te leven en natuurlijk moet je die niet doden. Als je die redenering volgt heb je een excuus om alles wat eet te doden. Huiskatten doden niet meer om te eten (soms wel maar jij geeft je kat toch ook voedsel) maar meestal voor de lol, vanwege hun jachtinstinct .
  Katten zijn te zwaar om nesten te roven ?U weet maar al te best hoe lenig een kat is maar meestal gaat het om vogels die het nest pas verlaten hebben.
  En wat betreft het overpopulatie van knaagdieren, zeker betreffende de ratten. Het zullen niet de katten zijn die dat probleem zullen oplossen. Vergif wordt enkel nog gebruikt waar huisdieren in de vallen zoudn kunnen lopen.
  Zeg me maar is wat jij zou doen met de zwerfkatten en de tienduizenden katten die jaarlijks afgemaakt moeten worden omdat ze geen baasje meer vinden.

 14. @Francky – dat is nog eens een oplossing, toch als ze geen jonkskes hebben! 😉

  @Duvel – we wijken af, het gaat erom dat jagers net zo goed jagen voor de sport. In beschaafde landen wordt er niet op huisdieren geschoten.

 15. Je ontwijkt de vraag ..

 16. @Duvel – wij gaan het daar toch nooit over eens worden…

 17. Ik mag er niet aan denken dat mijn verloren kleine poes het slachtoffer geworden is van een plezier-jager ! Waar gaan we naartoe ?
  Mijn vader was jager, dus ik kan het weten : ze broeden eieren uit en zetten de kleine dieren in hun jachtgebieden uit zodat ze kunnen ‘verwilderen’, om ze vervolgens neer te knallen ! Er werd naar katten geschoten maar opzettelijk mis want het was enkel om ze te verjagen. Dat deed hij toch, heeft hij me verzekerd.

 18. Duvel heeft gelijk, zondermeer.
  De mensen die zo graag katten zien snappen niet wat al dan niet verwilderde huisdieren in de natuur aanrichten. Katten horen niet thuis in de natuur. Ze horen ook niet thuis in mijn tuin. Ik ben gestopt met het hangen van mezennestjes, want ze werden telkens leeggeroofd. Kikkers kan ik ook al niet houden. Worden er nieuwe plantjes in de tuin gezet, dan vind ik ze de volgende morgen uitgekrabd of ondergescheten terug.
  De bekende zanger Jasper Steverlynck is een jaar ziek geweest wegens kattenziekte. Hoe loop je dat op als je zelf geen kat hebt? Door te tuinieren en in aanraking te komen met uitwerpselen van katten.
  Het is ergerlijk hoe kattenvrienden niet durven inzien dat anderen loslopende katten liever niét in hun tuin willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: