Neurotypical?

Neurologically typical, of korter neurotypical (nog korter NT), is een neologisme dat door mensen met een “stoornis” in het autismespectrum gebruikt wordt, om “normale” mensen aan te duiden. Velen onder hen nemen het niet, dat hun manier van denken als een stoornis gezien wordt en niet gewoon als een evenwaardige variant. Er zijn er zelfs die hun onvrede op een erg creatieve manier uiten, zoals de man achter de (hilarische!) site van het “Institute for the Study of the Neurologically Typical“.

Strikt genomen ben ik dus ook een Neurotypical, al zie ik dat zelf lichtjes anders. Net als autisten, worden ADHD’ers vaak als abnormaal gezien, mensen met een stoornis, mensen die je moet leren zich vooral zo normaal mogelijk te gedragen. Onze andere manier van denken wordt immers ook niet als evenwaardig beschouwd. Een heel legertje logopedisten, othopedagogen, psychologen en allerlei therapeuten, probeert kinderen met de diagnose ADHD, zo veel mogelijk op “normale” mensen te laten lijken.

Ik zie mezelf echter helemaal niet als abnormaal, ik vind ook niet dat ik een stoornis heb, ik heb een brein met een andere bedrading, eentje dat niet de geijkte paden volgt, maar buiten het kader denkt. Zo’n brein heeft wel een paar nadelen, maar ook grote voordelen en net dat wordt vaak vergeten!

Spijtig dat ik als kind niet wist waarom ik zo anders was, waarom ik anders leerde, waarom mijn hersenen zich niet wilden plooien naar de instucties van de leerkrachten. Als ik het op mijn eigen manier mocht doen, scoorde ik soms veel beter dan mijn klasgenoten…

Ik kwam pas te weten dat mijn “probleem” ADHD-gerelateerd was, toen ik een jaar of 7 geleden, in een krant een artikel over volwassenen met ADHD las. De persoon die daar beschreven werd, dat was ik! Ik was niet alleen, een heleboel mensen maakten net hetzelfde mee…

Dus ik kreeg mijn diagnose en de bijhorende medicatie, die het mij makkelijker maakt om aan de normen van de normale mensen te voldoen. Maar is dat echt wat ik wil? Wil ik mijn eigen ik verloochenen, om op te gaan in de massa?

Zou de wereld niet mooier zijn als de “neurotypicals”, een beetje toleranter zouden zijn voor mensen die afwijken van de door hen gestelde norm? Zou het niet beter zijn als we stoppen met het assimileren van mensen met zogenaamde “stoornissen”, in plaats van gebruik te maken van hun speciale talenten?

Een autist denkt rechtlijnig, heeft enorm veel oog voor detail en is meestal erg goed in repetetief werk, zoals labo-onderzoek of een job in de informatica-branche. Computers kennen immers geen grijs, enkel ééntjes en nulletjes, wit en zwart. Okay, je auti-collega zal niet zo erg veel belangstelling tonen voor je privé-leven, maar is dat onoverkomelijk?

ADHD’ers daarentegen, denken buiten het kader, bekijken elk probleem op hun eigen manier, houden van afwisseling en zijn vaak erg inventief. Als je hen niet in een keurslijf dwingt, kunnen ze een enorme meerwaarde genereren, ze zijn immers niet alleen erg impulsief, maar ook heel enthousiast. Ze houden van verandering en proberen (vaak onbewust) elke procedure te optimaliseren. Ook al zijn ze dikwijls erg druk en enerveren ze je met hun gepruts en gefriemel, als je in de problemen zit, kan je op hen gewoonlijk blindelings rekenen!

In een ideale wereld, waar iedereen naar waarde geschat wordt, zou deze neurodiversiteit een maatschappij voortbrengen, waarin mensen hun bijzondere vaardigheden voor zich kunnen laten werken en tegelijk accepteren dat iedereen anders en niemand perfect is. Zo krijg je een samenleving met meer levensvreugde en minder frustratie. Verscheidenheid maakt het leven immers boeiender, dus leve de “neurodiversiteit”!!

10 Reacties

 1. Ik kan alleen maar toevoegen AMEN!! zuig daar maar een puntje aan!!

  van je mede adhd collega

 2. Gelukkig worden er nu snellere diagnoses gesteld. Maar jaren geleden was dat anders. Ik heb zelf moeten ontdekken dat mijn zoon licht autistisch is. Hij functioneert normaal (voor anderen) maar ik wist toen hij anderhalf jaar was, dat er iets verkeerd was. Toen bestond het woord zelfs nog niet, laat staan dat het herkend werd.
  Het enige wat het soms moeilijk maakt is dat hij niet begrijpt dat andere mensen niet hetzelfde denken als hij.

 3. Knap en vooral heel duidelijk beschreven!
  ADHD is nog veel te weinig gekend. Desalniettemin verwonderlijk dat je zelf nog maar zeven jaar op de hoogte bent van je ADHD-gerelateerd zijn.

 4. Djeezes, wat is dit goed geschreven. Laat je maar lekker ADHD’er zijn, als dit schrijfsel het resultaat is van je andere bedrading. En wat je zegt, daar vind ik dat je voor de volle honderd procent gelijk in hebt.

 5. als vader van een zoon met het syndroom van Asperger, een autistische dochter en een vrouw bij wie vorig jaar ADD werd vastgesteld begrijp ik je standpunt volkomen.
  Jammer genoeg is onze wereld en zeker ook het onderwijs er voor de doorsnee middelmaat, wat dat ook moge zijn.
  Door deze symptonen dreigen veel mensen uit de boot te vallen en in de marginaliteit of ziekenkas terecht te komen terwijl ze juist zoveel inzicht en talenten hebben.
  Wij leven jammer genoeg in een maatschappij waar typisch persoonlijk ofte afwijkend gedrag niet getolereerd wordt.
  Daarom ook dat de wachtlijsten voor bijzonder onderwijs of therapie voor volwassenen oneindig lang zijn.
  Langs de andere kant is het goed dat bepaalde problemen rapper worden vastgesteld en opgevolgd. Niet iedere adhd’r of autist kan zonder problemen een eigen leven opbouwen.
  moet nu jammer genoeg stoppen om te gaan werken, ik zou anders veel meer kunnen schrijven.
  later misschien.

 6. @zapnimf – bedankt! 🙂

  @gezinvan4 – als “ervaringsdeskundige” kan jij hier natuurlijk over meespreken!

  @Speedy – mijn oudste heeft het syndroom Asperger, al was de diagnose op zijn 6de autisme. Zo’n 10 jaar geleden werden (zeker hier in België) geen onderverdelingen naar Asperger of PDD-NOS gemaakt. We hadden dus ook zeker nooit verwacht dat onze oudste het zo goed zou gaan doen…

  @Menck – ADHD valt bij meisjes meestal niet zo fel op, toen ik nog op school zat, vond men mij vooral een dromer en werd mij verweten dat ik niet wilde opletten en dikwijls verstrooid was. Nu zou dat gedrag wel opgepikt worden door het CLB, toen werden jongens met ADHD zelfs gewoon druk en onhandelbaar bevonden!

  @Blah – bedankt zeg! Als ik zou mogen kiezen, zou ik toch liever ADHD houden, nu ik via boeken en het internet, de valkuilen eerder herken, vind ik het leven best boeiend zo!

  @lambiorix – ook een “ervaringsdeskundige” (eigenlijk vind ik dat zo’n stom woord!), want jij zit er ook midden in! Gelukkig hebben we hier nog niet te veel therapie nodig gehad, maar ik weet wel hoe lang de wachtlijsten daarvoor kunnen zijn. Voor beide zonen moesten we maanden wachten, voor er een multidisciplinair onderzoek gedaan kon worden… Onze oudste heeft een GON-leerkracht, die helpt hem om toch in het normaal onderwijs te blijven.

 7. Prachtig ge- en beschreven ! Blijf jij maar lekker zoals je bent !
  Wie bepaalt wat ‘normaal’ is ?
  Leve de diversiteit ! Zo leven we in een interessante wereld.
  Leven en later leven, is mijn motto !

 8. @Miche – bedankt! Zo denk ik er ook over, leven en laten leven!

 9. Dit is subliem verwoord. Het is exact de reden waarom ik onze zoon hier in Amerika niet laat testen. Dan wordt hij onmiddellijk gelabeled en zijn wij verplicht om het aan de school mee te delen (die ons dan moreel verplicht om hem medicatie te laten nemen… )

  Laat hem zijn zoals hij is. ’t Is een kwestie van hem juist aan te pakken en dan lukt het (meestal) wel… Ik geef toe dat dit vermoeiender is en dat men daarom op school liever de gemakkelijke weg inslaat.

  Leve de diversiteit!

  Groetjes,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: