Wees hoffelijk in het verkeer!

Vroeger, toen we nog met de caravan op reis gingen, waren we altijd erg blij als een trucker met zijn lichten een seintje gaf, dat we mochten invoegen. Met zo’n gevaarte achter je auto is dat immers niet simpel! Maar hoe laat je weten dat je dat apprecieert? Je hand opsteken brengt niks op, met die caravan achter je auto, kan die trucker dat niet zien. Zonder ook niet trouwens, want die mens zit veel hoger dan jij…

Ondertussen weet ik wel hoe je iemand kan bedanken, als die onmogelijk je opgestoken hand kan zien. Na het invoegen, pink je één keer rechts en één keer links (of andersom), met je richtingaanwijzers. Dat kan hij wel zien en zo weet hij dat je zijn hoffelijkheid op prijs stelt!

Ook al zijn er onder de truckers echte cowboys (die het dan voor de anderen verknoeien), zijn het vaak vrachtwagenchauffeurs die je de kans geven af te draaien of in te voegen op een drukke baan. Voor wie het nog niet wist, op deze manier kan je ze dus bedanken. 🙂

22 Reacties

 1. Goed gevonden! 🙂
  Als voetganger geef ik ook altijd een hoofdknikje voor een hoffelijke chauffeur die stopt aan het zebrapad…want er zijn er nog veel die dat niet doen!

 2. Ik wist het al en laat de pinkers meestal verschillende keren over-en-weer gaan. Ook zwaai ik naar vriendelijke chauffeurs die me doorlaten. Zelf probeer ik ook hoffelijk te zijn door mensen te laten invoegen …

 3. @Annemie – Let maar eens op als je truckers ziet invoegen.

  @miche – ik steek soms wel 3 keer mijn hand op, opdat ze het toch zeker wel gezien zouden hebben, ik heb een hekel aan mensen die helemaal niks doen als je hen voorlaat!

 4. Ik laat altijd de stoplichten enkele keren aan en uit gaan. Dat wordt bijzonder geapprecieerd want ik krijg steevast enkel flinke claxonknalllen terug .
  U kent dat wel : beeeuuuuuuuuuu
  -Nee , dat wist ik niet. Ga er op letten en zelf ook toepassen als er eentje een bedankje verdiend

 5. Ja zo bedankten wij ook altijd wanneer we met de camper reden en zelfs nu doen we dat nog wel, wanneer zo’n mammoet ons de ruimte geeft om in de rij te komen.
  Bij kleine voertuigen blijft het gewoonlijk bij handopsteken.

 6. Goedemorgen,

  Vroeger reed ik hier met een Belgische nummerplaat rond. Als we een Belgische vrachtwagen voorbijstaken deden we dat kunstje met de richtingaanwijzers en veelal kregen we bij wijze van groet een lichtsignaal van de truckers.

  Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders

 7. Dat is inderdaad de methode die vriendelijke mensen hanteren.

 8. Het is me al opgevallen dat het meestal de vrachtwagenchauffeurs zijn die de voetgangers en fietsers laten oversteken. De anderen rijden verder alsof ze je niet gezien hebben. Ik heb altijd een zwaai en lach voor iemand die mij over laat.

 9. Ha, wij doen dat ook altijd. Is zo plezant, dat ik er zelf vrolijk van wordt!

 10. als ik met het autotje rij zal ik eraan denken

 11. Da’s waar! 2 weken geleden was ik op een begravenis en moesten we van een kerk naar het crematorium… en iederen auto probeerde tussen de stoet te kruipen maar iedere keer dat we moesten afslaan (van een kleine baan op een hoofdweg) stopten de vrachtwagens…

 12. Ja, dat doe ik ook op exact dezelfde wijze…

  Hoffelijkheid in het verkeer heb ik vooral in Engeland geleerd… Daar laat men je altijd invoegen zonder problemen. Ook hier in Missouri zijn ze vrij hoffelijk. Als ik op vakantie in Belgie ben, dan verbaast me die verkeersagressie weer keer op keer…

  Groetjes,

 13. Ik doe ook altijd het “knipperlichtteken”!
  Kleine moeite

 14. @Duvel – als je twee mistlichten hebt, kan je die even op en af zetten….

  @Thea – de meeste kampeerders kennen dat signaal maar al te goed! 🙂

  @Tomlievens – ’t is zo dat ik het ontdekt heb, toen wij een lichtsignaal gaven dat een trucker kon invoegen.

  @Christophe – het is een sympathiek signaal!

  @moekemicheline – het is vaak inderdaad zo… Ik steek ook altijd mijn hand op, als iemand me laat oversteken, maar ik erger me een ongeluk aan mensen waar je voor stopt, die dan op hun duizendste gemakske over de straat wandelen…

  @Contessa – ik wordt daar ook vrolijk van. 🙂

  @smara ratih – 🙂

  @R.becca – man dat is toch gewoon onbeschoft, iedere chauffeur zou toch moeten weten dat je niet in zoiets in mag breken!

  @Hilde – hier is het gewoon survival of the fittest! Maar in Oostenrijk is het nog erger, halsbrekende toeren halen ze daar uit om iemand in te halen. Wij denken dan elke keer “kunnen die dan wel achter den berg kijken?”, want dat is toch een geweldig risico, inhalen zonder dat je weet of de weg vrij is?

  @pierre du coin – het is inderdaad een kleine moeite!

 15. Jamaar weten die truckers dat ook? Of denken die dat ge terug naar de 2de rijstrook gaat?

  Ik vond het in Frankrijk altijd geweldig als mijn toenmalige vriend uiterst rechts reed om een motor voorbij te laten en ze dan hun rechtervoet uitstaken om dank u te zeggen.

 16. De taal van de snelweg. ’t Heeft wel iets.

 17. Die vrachtwagenchauffeurs krijgen veel kritiek maar velen onder hen zijn echte heren in het verkeer. Dat mag beslist ook eens gezegd worden.

 18. Ik kende dit niet maar ik rij dan ook nog maar zo’n drie jaar per auto. Maar ik heb hier weer bij geleerd en zal er in de toekomst rekening mee houden. Merci!

 19. ik kan er soms iets van krijgen als alle vrachtwagenchauffeurs ‘slecht’ gemaakt worden, ja, er zijn zotten tussen, maar er zijn veel meer goeie chauffeurs dan slechte. En bovendien, van die roekelozen, daarvan staat dan nog een groot deel onder zodanige druk van de baas… ’t is niet meer evident om truckchauffeur te zijn, hoor. Ik hoor er genoeg verhalen over van Blahman die in die branche werkt. Dus tof dat je ook eens het positieve belicht, meid :D:D

 20. Ja ik heb jaren het traject naar bxl gedaan (niet met een vrachtwagen he :-)))… en zo bedanken truckers onderling, mekaar inderdaad…

 21. Dat is een goed idee, ik heb dat ook wel eens meegemaakt en wist niet hoe ik dan kan bedanken. Dit is misschien de tip. Wel even zorgen dat er verder geen wagens in de buurt zijn die denken dat je ineens naar links gaat als je links pinkt.

 22. @Life is a dance – ’t is van de truckers dat ik het geleerd heb!

  @Menck – hoe meer talen men kent, hoe beter, niet?

  @Artemis – dat is zo waar, die paar cowboys verknoeien het imago van al die andere, die wel hoffelijk zijn!

  @Stef Flater – ik leer ook nog elke dag bij hoor… 🙂

  @Blah – die mannen moeten enorm onder druk staan, ik zou dat niet graag doen voor de kost hoor, chapeau voor degenen die zich ondanks die druk toch nog hoffelijk gedragen! (Eigenlijk de meerderheid dus.)

  @Blue – het is ook van truckers dat ik dat geleerd heb.

  @Pollie – als je maar één keer pinkt naar elke kant, dan zal niemand dat verkeerd begrijpen denk ik, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: