Dilemma?

vuurkorf.jpgStoken met hout (of houtsnippers) is zogenaamd “CO2-neutraal”, waarom maken de groenen dan zo’n zever over die nieuwe steenkoolcentrale? Voor zover ik weet, onstaat steenkool uit heeeeel oude bomen, die wreed onder druk gestaan hebben, voor wreed lange tijd. Dat is dan toch ook CO2-neutraal?

Of zie ik dat verkeerd? 😉

10 Reacties

 1. Hout verbranden is helemaal niet CO2 vrij. Waarom dacht je dat het verbod op tuinvuurtjes ingevoerd werd.
  Vuurtje maken in je tuin; de bon op !
  Fossiele brandstoffen, waaronder ook steenkool, zouden nog meer vervuilend, zegt men. Steenkool moet ontzwavelt worden. Ik weet het ook niet precies. Wat de groenen voorstellen is economisch gewoon niet haalbaar en het ergste van al is dat ze dat niet willen toegeven. Ik ben een groot voorstander van kernenergie (slecht voor je populariteit)maar ook van wind en zonne-energie.

 2. @Duvel – Er is een groot verschil tussen “CO2-vrij” en “CO2-neutraal”. Trouwens houtkachels zitten wel in de lift hoor en voor zover ik weet worden die als een redelijk ecologisch alternatief voor stookolie en andere fossiele brandstoffen gepromoot.
  Ik ben ook een groot voorstander van kernenergie, ik heb een hele tijd op de site van de kerncentrales in Doel gewerkt, als je de veiligheidsmaatregelen daar met je eigen ogen gezien hebt, dan ben je er gewoon gerust in.
  En ik ben voor kostenefficiënte hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie, alleen doen de groenen daar ook al moeilijk over… Ze willen die windmolens wel, maar ze mogen niet staan waar ze het meest efficiënt zijn, op zee!

 3. Dat ze zonne- en wind- energie goedkoper maken en inderdaad overal windmolens plaatsen, maar dat zou in hun eigen leer snijden want vele politiekers hebben aandelen in de petroleum industrie … Daarom !

 4. @Miche – momenteel kosten die dingen meer, dan ze kunnen opbrengen, maar als de energie duurder wordt, kantelt dat natuurlijk…

 5. Ik ben geen voorstander voor kerncentrales: het gaat niet om de veiligheid binnen die centrales maar om het nucleair afval dat het produceert. Er is al genoeg van die rotzooi in zee gesmeten. Steenkool zal wel goed zijn voor de Noorse economie: die hebben dan nog iets te verkopen als de olie op is want ze hebben nu eenmaal een enorme voorraad steenkool. Milieuvriendelijk kan je het echter niet noemen laat staan dat het een gezonde werkomgeving is: steenkoolmijnen zijn en blijven gevaarlijk. Hoeveel keer lees je niet dat er in één of andere mijn ongelukken gebeurt zijn? En steenkool veroorzaakt veel roet. Stofdeeltjes in de lucht: het was een plaag in de 19de en begin 20ste eeuw enkel vanwege steenkool. Nu zijn dat soort centrales wel veel beter maar een aanrader is het niet. Er bestaan geen mirakels voor dit probleem dus kerncentrales zijn zeker niet de ideale oplossing en ik heb ze liever niet – hoe veilig die ook mogen zijn. Meer gebruik van zonne- en windenergie zou al veel kunnen helpen.

 6. Indien wij voor ons huidig energieverbruik beroep zouden moeten doen op zonnen-en windenergie zou Belgie vol gebouwd moeten worden met windmolens en zonnenpanelen. En dan nog zouden we niet voldoende hebben. Radioactief kernafval is een probleem . De radioactiviteit vermindert zeer langzaam. Als dit materiaal netjes wordt opgeslagen is er geen enkel probleem, een kwestie van tijd. Helaas is er door Greenpaece en de Groenen , en dat geheel ten onrechte,een angsthype gecreëerd voor kernafval . Dit gaat de bang gemaakte burgers ‘(want kerncentrale politiek promoten als alternatief kan niet meer) nog heel veel centjes kosten.
  Noem een kat een kat. Er is geen alternatief of kijkt U maar naar de desastreuze gevolgen van de (groene) promotie van de biobrandstoffen.

 7. Euh , de reactie aan Stef is afkomstig van Duvel.

 8. @Duvel – dan zijn er toch nog dingen waarover wij het eens kunnen zijn! 😉
  Biobrandstoffen, dat is ook iets waar mijn haar van omhoog komt, de halve wereld lijdt honger en dan gaan we kostbare landbouwgrond gebruiken om brandstof te produceren… En dezelfde mensen die biobrandstof promoten, proberen iedere vleeseter een complex aan te praten, omdat er zoveel mais en zo wordt geteeld, enkel en alleen om de dieren die wij zo graag opeten, te voeren!

 9. Jaja en wat meer is, ik vind je best wel een sympthieke madam en volg je blog met veel plezier.
  Alleen als het over katten/poezen gaat krijgt onze verhouding een hoog Leterme-Milquet gehalte om het actueel te verwoorden. 😉

 10. @Duvel – non? 😉 Jij bent één van de enigen, die wel eens kritisch durft zijn, dat vind ik wel tof, want dat brengt leven in de brouwerij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: