Zelfbeheersing?

Laatst legde iemand me het verschil tussen godsdienst en religie uit. Wie godsdienstig is, stelt zichzelf volledig in dienst van god en laat zich in alles leiden door diens woordvoerders op aarde. Iemand die religieus is, kan wel gelovig zijn, maar houdt toch zelf de regie over zijn leven.

Nu zijn godsdienst of religie, nooit echt aan mij besteed geweest. Zelfs als kind trok ik alles in twijfel. Ik ben iemand van de harde feiten, bewijs mij dat het waar is en ik zal het geloven, maar ik moet het met mijn eigen ogen kunnen zien.

Ik geloof wel in de kracht van het goede in de kosmos en dat je daarom een ander behandelt, zoals je zelf behandeld wilt worden. Ik geloof dat wie goed doet, goed ontmoet, maar dat dat geen zekerheden biedt in dit leven. Ik geloof dat je je lot in eigen handen moet nemen, al kan het toeval soms raar uit de hoek komen.

Ik heb respect voor wie gelooft en uit vrije wil alle aspecten van het geloof omhelst en de zelfbeheersing opbrengt, om zich aan de regels en beperkingen van zijn of haar geloof te houden. Soms ben ik wel eens jaloers op mensen die met hart en ziel geloven, daar moet je toch onzettend veel steun in vinden?

Wat ik echter verafschuw, zijn mensen die hun geloof, soms zelfs met geweld, aan anderen willen opdringen. Die te vuur en te zwaard hun godsdienstige regels boven de wet willen stellen en iedereen neerslaan die het aandurft, er een andere levensbeschouwing op na te houden.

Als je ervoor kiest je leven naar een geloof te schikken, moet je ook zelf de discipline opbrengen, om je aan de regels van dat geloof te houden. Het heeft toch geen zin om andere mensen te verbieden om bijvoorbeeld varkensvlees te eten, als dat tegen de regels van jouw levensbeschouwing is?

Je onthouden aan alcohol, is niet echt een prestatie in een omgeving waar er geen alcohol verkrijgbaar is. Je geest en je gebeden zuiver houden, is niet moeilijk als je alles wat je maar enigzins zou kunnen verleiden, gaat bedekken, verbieden en uitbannen. Enkel als je persoonlijk aan verleiding kan weerstaan, kan je met recht trots zijn op je zelfbeheersing!

Je bent zelf verantwoordelijk voor je gedrag en je levenbeschouwing heeft daar niks mee te maken.

9 Reacties

 1. Ben ik het weer met je eens.
  Over dat opdringen , helemaal akkoord maar ook het uitsluiten of zich helemaal afzonderen door een mini maatschappij te vormen in een grote maatschappij,waarbij buitenstaanders niet welkom zijn, stuit me tegen de borst. En wij staan dan met onze geseculariseerde westerse samenleving en tolerante wetten m.b.t godsdienstvrijheid vaak machteloos.

 2. Volledig mee eens ! Elk zijn ding : jij het jouwe, ik het mijne. Zo komen we goed overeen. Waarom kan het niet altijd zo zijn tussen mensen ?

 3. Helemaal mee eens. Ik ben ooit nog lid geweest van een christelijke gemeente (een zogenaamde charismatische gemeente). De dingen die ik daar heb meegemaakt…. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan op dat gebied

  @Duvel: westerse samenleving en tolerante wetten is niet gelijk (maar dat wist je waarschijnlijk ook wel). Ik heb ooit iets gevonden daarover (’t is natuurlijk weer in de VS maar dat is toch ons grote voorbeeld (NOT) ). Kijk eens hier: http://blog.ahles.nl/2006/03/15/.

 4. @Patrik. Ik heb je link gelezen en ja die senator werd daar mooi te kakken gezet. Maar waar staan de letters (NOT) voor ?

 5. Dat heb je weer eens goed uitgelegd, ik ben het volkomen met je eens.
  Iedereen moet nog steeds vóór zijn eigen deur keren.

 6. Ik geloof in mezelf, vwala! 🙂

 7. Degene die jou het verschil tussen godsdienst en religie wilde duidelijk maken, heeft het volgens mij toch wat eenvoudig voorgesteld.
  Kan iemand die gelovig is dan niet religieus zijn?
  Religieus zijn is het voortdurend zoeken om een zingeving aan het leven te geven. Al dan niet gesteund door een Opperwezen of een hogere macht.
  Volgens mij bestaan die machten slechts symbolisch, bij wijze van voorbeeld. Elkeen van ons kan trouwens vrij kiezen welk voorbeeld of welke God hij het liefst toelaat in zijn leven. Zolang het maar niet opgedrongen wordt.
  Ik denk vaak aan de lessen godsdienst van vroeger. Het waren voor mij mooi voorgestelde verhaaltjes waar ik me al dan niet in kon vinden. Doch, de symboliek van deze eenvoudige verhaaltjes (de parabels) is me steeds bijgebleven. Ik leerde er dat mijn naaste moest geholpen worden, dat hongerigen gevoed moeten worden, dat we elkaar moeten liefhebben, dat we vergevingsgezind moeten zijn, enz. Onze ouders deden het ons voor, wij op onze beurt, proberen het aan onze kinderen verder te geven. We struikelen al eens een keertje maar we proberen steeds opnieuw.
  Woorden als onthouding, discipline, zelfbeheersing enz., klinken me zo hard in de oren. Is goed proberen te leven niet veel eenvoudiger dan dat?

  Wij hebben inderdaad geluk dat we godsdienst-vrij zijn.

 8. @Duvel – als zo’n mini-maatschappij de mensen van hier uitsluit, dat mag natuurlijk, want dat is die mensen hun cultuur, maar andersom is het discriminatie…

  @Miche – inderdaad

  @Patrick – schitterend antwoord van die prof!

  @speedy – zo is het

  @life is a dance – dat is ook belangrijk! 🙂

  @Artemis – natuurlijk kan je gelovig en religieus tegelijk zijn, dat lijken mij synoniemen. Het gaat erom of je jezelf ook als “godsdienstig” ziet. Want dan zijn er voorwaarden verbonden aan je “lidmaatschap”, je moet je aan de regeltjes houden, ook al weet je niet echt waarom en strikt genomen is je leven dan ook ondergeschikt aan de “wil” van god… Dat alles is je goed recht natuurlijk, zolang je het iemand anders niet gaat opdringen.
  Als iemand er uit vrije wil voor kiest om zich van bepaalde dingen te onthouden, moet die iemand ook de zelfbeheersing hebben om aan het verbodene te verzaken. Maar doorgaans willen ze die dingen dan aan iedereen ontzeggen en daar ben ik het NIET mee eens…

 9. @Duvel: beetje laat antwoord. Not is gewoon Engels voor niet! 😉

  Te vaak word de VS als voorbeeld voor Europa gezien. Te vaak loopt iedereen aan achter wat die Amerikanen allemaal bedenken. Naar mijn mening mag dat allemaal wel wat minder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: