Vooroordeel

Zo nu en dan kijk ik wel eens naar “Big medicine” op VijfTV en denk dan wel eens “Hoe kan iemand het zo ver laten komen?”, want je moet toch al een flinke eter zijn, om meer dan 200 kg lichaamsgewicht te verzamelen…  Tot ik besefte dat slanke mensen dat ook wel eens van mij zullen denken.  Ik heb immers zelf flink wat overgewicht.  Toch erger ik me te pletter aan mensen die denken dat je gewoon zwak bent en vinden dat je niet genoeg wilskracht hebt.  Als afvallen zo gemakkelijk was, zou toch niemand te zwaar zijn?  Maar dikke mensen zijn ondertussen het enige “politiek correcte” mikpunt voor spot in onze maatschappij…

Als je verslaafd bent aan sigaretten of drank, dan kan je ervoor zorgen dat je daar zo weinig mogelijk mee geconfronteerd wordt, je mijdt systematisch de plekken waar je in verleiding kan komen.  Eten moet je echter altijd blijven doen, ook als je moet afvallen.  Je wordt constant geconfronteerd met allerlei lekkers waar je niet aan mag komen.  Je moet naar de bakker om brood en je moet dan sterk genoeg zijn om geen zoetigheid te kopen.  Je loopt door de supermarkt en moet alle vette en zoete hapjes laten staan en alleen gezonde dingen meenemen.  Ik kan het ook niet totaal uit mijn huis weren, want mijn kinderen hebben geen gewichtsproblemen en ze alle snoep ontzeggen, zou er alleen voor zorgen dat dat snoep verleidelijker en later misschien toch nog problematisch zou worden.

De volgende ergernis : U vindt het misschien choquerend, maar ik sport niet graag, ik vind dat vervelend en saai en gezien mijn evenwicht en hand-oog-coördinatie niet geweldig zijn, ben ik ook echt nooit goed in sport.  Altijd de sukkel van de groep zijn, dat maakt het sporten er absoluut niet leuker op…  Stel je eens voor dat je zo’n 4 keer per week iets moet gaan doen dat je echt niet leuk vindt, in een omgeving van mensen die je bekijken als was je een buitenaard wezen, omdat je zo onhandig en absoluut niet afgetrimd bent, zou jij dat leuk vinden?

Kleding is ook al zo’n heikel thema.  Het is niet omdat ik systematisch weiger laagjeskleding te dragen en voor mezelf sexy kleren verkies, dat ik het leuk vind om zo beperkt te zijn in mijn kledingaankopen.  Ik val meestal net tussen de twee mogelijke suppliers in.  De grootste maat in confectiekleding is vaak net iets te klein voor mij, maar in de grote-maten-winkels kan ik ook niet altijd terecht, want de kleinste maat daar is vaak te groot… 

Waarom maken zoveel ketens speciale collecties voor hun klanten met een maatje meer?  Meestal zijn dat dan nog vormeloze stukken, die veel te lang zijn en waar je gewoon nooit mooi in kan zijn, ook niet met een maatje 38.  Waarom niet gewoon de collectie een paar maten laten doorlopen, er zijn toch kopers genoeg?  Gezien je in de solden vaak enkel de heel kleine maatjes vindt en de grotere maten doorgaans voordien al uitverkocht zijn, is er toch duidelijk een markt voor?

Ooit hoorde ik iemand zeggen “Als ik zo dik was, zou ik dat niet durven dragen hoor!”, al was het niet de bedoeling van die persoon, dat ik dat zou horen.  Waarom zouden mensen met een maatje meer, vormeloze oversized kleding moeten dragen?  Als de gevoelige oogjes van de dieetmaffia gaan tranen van een paar vetrolletjes of een bol buikje of wat cellulitis, dat ze dan wegkijken hé!  Mijn motto qua kleding is “als ze het in mijn maat maken, dan kan ik het dragen” en dat gaat zo snel nog niet veranderen.  Heel wat mannen vinden een maatje meer trouwens best wel wat hebben hoor en gelukkig heb ik er zo eentje thuis en hij is echt niet de enige!

Teveel mensen zijn zo enorm gefixeerd op uiterlijk, zij weten niet wat ze missen…

8 Reacties

 1. Je hebt gelijk, hoor. De kledij voor ‘het maatje meer’ wordt door veel winkels/ontwerpers altijd geassocieerd met grote lappen stof en veel laagjes, wat maakt dat ik meestal vind dat het juist nog meer opvalt.

 2. Als lotgenoot begrijp ik maar al te goed wat je beschrijft. Ik weiger om nog in grotematenwinkels te kopen, er is wel niet zoveel in een maatje 46 maar alla, ik heb alles wat ik nodig heb. Het ligt ook wel aan de merken, hoor, Esprit, Mexx, WE, H&M en consoorten hebben gewoon kleinere maten dan normaal.

 3. Ik begrijp je maar al te goed. Ik heb ook ‘enkele’ kilo’s teveel en heb geen zin om te gaan fitnessen. Van zodra je stopt komen de vetrollen er onmiddelijk terug bij 😦 Ik voel me nu te gelukkig om opnieuw mijn humeur te laten bedreven door op dieet te gaan. Gelukkig heb ik ook zo’n lieve man. 😉

 4. Ik heb ook een hekel aan sporten, dat geef ik eerlijk toe. Moest het niet voor mijn gezondheid zijn dan zou ik ook niet op dieet zijn zenne. En wat die kleren betreft, o zo waar! Je lijkt eens zo dik met zo’n zak om je lijf terwijl een kledingstuk dat iets aanspant je, zelfs met een rolletje hier en daar, slanker doet lijken en vooral slanker doet voelen.

 5. @PP – die laagjeskleding kleedt inderdaad alles behalve mooi af!

  @Marleen – ik vind mijn gading meestal nog net bij Gerry Weber, maar daar maken ze ook niet elk stuk in een 46 of een 48. Bij Ulla Popken hebben ze nogal vaak de neiging om alles veel en veel te lang te maken…

  @miche – goed hé, die mannen die van overvloed houden! 🙂

  @nana – de moeder van een schoolvriendin zei me ooit “’t Is niet omdat je je lichaam verhult in oversized kleding, dat je rondingen weg zijn, dus waarom zou je dat dan moeten doen?” en zo ben ik stilaan meer en meer passende kleding beginnen kopen ipv losse flodders.

 6. Je hoeft daarom niet naar een fitnesscentrum te gaan om te sporten. Elke dag wat buikspieroefeningen thuis heeft ook zijn effect. Sinds ik met de gymbal oefen merk ik toch al wat verschil.

 7. iedereen doet gewoon zijn goesting. punt. ik kan het niet hebben dat ik iets straks draag en dat er dan een michelingbandje te zien is, maar dat is mijn probleem. ik opteer dus voor losse kleding. Maar als iemand anders daar geen last mee heeft, kan ik daar alleen maar jaloers op zijn 😀

 8. @Chelone – traplopen, strijken, wassen, was ophangen, allemaal lichaamsbeweging! 😉

  @Blah – zo is het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: